Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

NASA: Βίντεο με το ελικόπτερο Ingenuity να πετά στην επιφάνεια του Άρη

Εικόνα του άρθρου NASA: Βίντεο με το ελικόπτερο Ingenuity να πετά στην επιφάνεια του Άρη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2023, 13:53
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο με το ελικόπτερο Ingenuity να πετά πάνω από την επιφάνεια του Άρη.

Το ρόβερ Perseverance της NASA κινηματογράφησε αυτό το κλιπ από απόσταση σχεδόν 400 μέτρων εξερευνώντας τον κρατήρα Jezero, έναν πρώην βυθό λίμνης που μπορεί να φιλοξενούσε αρχαία ζωή.

«Ακριβώς όπως οι αδελφοί Ράιτ συνέχισαν τα πειράματά τους και μετά από εκείνη τη σημαδιακή ημέρα στο Κίτι Χοκ το 1903, η ομάδα Ingenuity συνεχίζει να επιδιώκει και να μαθαίνει από τις πτητικές λειτουργίες του πρώτου αεροσκάφους σε έναν άλλο κόσμο», δήλωσε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του τμήματος πλανητικής επιστήμης της NASA.

Ανακοινώνοντας την πτήση-ορόσημο, η NASA συμπεριέλαβε επίσης πρόσφατα πλάνα από την 47η πτήση του Ingenuity, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω. 



«Αυτό το βίντεο δείχνει τη σκόνη που αρχικά σηκώθηκε από τους έλικες του ελικοπτέρου, καθώς και το Ingenuity να απογειώνεται, να αιωρείται και να ξεκινά το ταξίδι του στα 440 μέτρα προς τα νοτιοδυτικά», εξήγησε η διαστημική υπηρεσία.

Αυτή ήταν η 47η πτήση του Ingenuity, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 2023. Η NASA γιόρτασε το ορόσημο της συμπλήρωσης 50 πτήσεων στις 15 Απριλίου 2023, σηματοδοτώντας ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για το πρώτο αεροσκάφος που πέταξε σε έναν άλλο κόσμο.

Το Ingenuity έχει διανύσει πάνω από 16 χιλιόμετρα και έχει αποδείξει τις δυνατότητές του ως ανιχνευτής και συνοδός-υποστηρικτής των μελλοντικών ρόβερ.

Αφού όμως απέδειξε τις ικανότητές του, η NASA επέκτεινε την αποστολή του και του έδωσε νέους στόχους, όπως η δοκιμή διαφορετικών τρόπων πτήσης, η ανίχνευση πρόσφατων τοποθεσιών και η πτήση πάνω από δύσκολο έδαφος.

Η επιτυχία του Ingenuity άνοιξε το δρόμο για τη μελλοντική εναέρια εξερεύνηση του Άρη και άλλων κόσμων. Η NASA αναπτύσσει ήδη ένα μεγαλύτερο και πιο ικανό ελικόπτερο με την ονομασία Dragonfly, το οποίο θα πετάξει στο φεγγάρι Τιτάν του Κρόνου το 2027.

Με πληροφορίες από mashable, panasiabiz 

Φωτογραφία: Το ρόβερ Perseverance της NASA τράβηξε αυτή την εικόνα του ελικοπτέρου Ingenuity που ακουμπά στην κόκκινη επιφάνεια της ερήμου/NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back