Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναι σε όλα, πλην κόκκινων δανείων

Εικόνα του άρθρου Ναι σε όλα, πλην κόκκινων δανείων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2016, 13:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για το ΕΚΑΣ, σε εκκρεμότητα τα “κόκκινα” δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου και αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τις σχετικές τροπολογίες.

Όσον αφορά την κατάργηση του ΕΚΑΣ, συμφωνήθηκε οι δικαιούχοι να μην υποχρεωθούν να το επιστρέψουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2016, ενώ αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ, οι θεσμοί φέρεται να αποδέχθηκαν το σύνολο της ελληνικής πρότασης.

Συμφωνία επιτεύχθηκε και για τις μεταβατικές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού. Σχετικά με τα "κόκκινα" δάνεια, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπου επιδιώκεται τουλάχιστον να διασωθούν από την πώληση σε funds δάνεια που δόθηκαν σε πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους αλλά και κάποια που διατέθηκαν σε επιχειρήσεις σε παραμεθόριες περιοχές.

Μένει να διευκρινιστεί ακόμα και το πώς θα καλυφθεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πώλησης «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου. Το κράτος θα πρέπει είτε να τα εξοφλήσει αμέσως είτε να κάνει έναν διακανονισμό, γεγονός που θα επιβαρύνει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες μέχρι αύριο, καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει στην Βιέννη το ΔΣ της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver. Πρόκειται για την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back