ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Να μην ανασταλούν οι διαδικασίες για τις ΑΠΕ»

Εικόνα του άρθρου «Να μην ανασταλούν οι διαδικασίες για τις ΑΠΕ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2021, 17:40
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στο Γενικό Συμβούλιο των μελών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΣΕ), με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ηπείρου, μετείχε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης.

Το γενικό συμβούλιο είχε συγκληθεί με απόφαση του περασμένου Απριλίου, σχετικά με τη στάση της ΠΣΕ απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ήπειρο, ειδικά με τις πολλές αρνητικές στάσεις για διάφορες επενδύσεις, λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Πανηπειρωτική έχει ζητήσει να ανασταλούν οι διαδικασίες αδειοδότησης μέχρι να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Ήπειρο και σε γενικές γραμμές, θεωρεί ότι εφόσον υπάρξει προγραμματισμός και καθοριστούν αυτά που μπορούν να γίνουν και αυτά που δεν μπορούν, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Ο κ. Καλογιάννης τάχθηκε κατά αυτής της πρότασης για αναστολή όλων των διαδικασιών, γιατί, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, «αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους εθνικούς στόχους για το κλίμα και την ενέργεια όσο και στην εθνική οικονομία».

Σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, πάνω στο οποίο στηρίζονται οι ενστάσεις, πολιτών και αυτοδιοικητικών φορέων, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δεν επεκτάθηκε ιδιαίτερα, τουλάχιστον στην ανακοίνωσή του.

Ανέφερε ότι «κανόνες υπάρχουν για την ανάπτυξη των ΑΠΕ» και κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς, αιρετούς κ.λπ. «να αναθεωρήσουμε τις απόψεις για τις ΑΠΕ, καθώς αυτές είναι όχι μόνον αναγκαίες αλλά και οι πλέον φιλικές προς το περιβάλλον, σε σχέση με κάθε άλλη μορφή ενέργειας».

Είπε επίσης ότι «εάν ορισμένα θέματα απαιτούν μεγαλύτερη ή μικρότερη αυστηρότητα, να τα εξετάσουμε», αναφέροντας τη «γη υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία την τελευταία δεκαετία έχει επιτραπεί η χωροθέτηση φωτοβολταϊκών, ενώ αυτή πρέπει να προστατευθεί, καθώς πρόκειται για μη ανανεώσιμο πόρο. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία αδειοδότησης των ΑΠΕ είναι δαιδαλώδης και πρέπει να απλοποιηθεί ουσιαστικά».

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back