Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον (φωτογραφία) ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις την Τετάρτη, μετά τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας που διαπίστωσε ότι περίπου 200.000 παιδιά, νέοι και ευάλωτοι ενήλικες κακοποιήθηκαν στην κρατικά και θρησκευτικά ιδρύματα τα τελευταία 70 χρόνια.
Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά και ευάλωτους ενήλικες που βρίσκονταν υπό φροντίδα από το 1950 έως το 2019 υπέστησαν κάποια μορφή κακοποίησης, σύμφωνα με την έκθεση, ένα εύρημα που θα μπορούσε να αφήσει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες απαιτήσεις αποζημίωσης.
«Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η αδικία, θα παραμείνει για πάντα ως κηλίδα στον εθνικό μας χαρακτήρα», ανέφερε η βασιλική επιτροπή στην τελική έκθεση που δημοσιεύτηκε μετά από έξι χρόνια ερευνών.
Η κακοποίηση και η παραμέληση άρχιζαν «σχεδόν πάντα» από την πρώτη ημέρα που ένα άτομο τοποθετούνταν σε κάποιο ίδρυμα και συχνά συνεχίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του, σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση της Βασιλικής Ερευνητικής Επιτροπής μίλησε με περισσότερους από 2.300 επιζώντες κακοποίησης στη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Η έρευνα περιγράφει λεπτομερώς μια σειρά από κακοποιήσεις σε κρατικά και θρησκευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, στειρώσεων και ηλεκτροσόκ, οι οποίες κορυφώθηκαν τη δεκαετία του 1970.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα άτομα από την κοινότητα των ιθαγενών Μαορί ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα στην κακοποίηση, καθώς και τα άτομα με ψυχικές ή σωματικές αναπηρίες.
Πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες προσπάθησαν να καλύψουν την κακοποίηση μεταθέτοντας τους δράστες σε άλλες τοποθεσίες και αρνούμενοι την ενοχή, ενώ πολλά θύματα πέθαναν πριν δουν δικαιοσύνη, προστίθεται στην έκθεση.
«Αποτελεί εθνική ντροπή το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, νέοι και ενήλικες κακοποιήθηκαν και παραμελήθηκαν στη φροντίδα του κράτους και των ιδρυμάτων που βασίζονται στην πίστη», αναφέρει η έκθεση.
Σε ανακοίνωσή της η Καθολική Εκκλησία της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι εξετάζει προσεκτικά την έκθεση. «Θα διασφαλίσουμε ότι η δράση θα ακολουθήσει την επανεξέταση των ευρημάτων της έρευνας», ανέφερε προσθέτοντας ότι έχει ήδη αναγνωρίσει ότι η κακοποίηση συνέβη.
Η Αγγλικανική Εκκλησία της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Αναγνωρίζουμε και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για τις αποτυχίες μας να παράσχουμε το ασφαλές, προστατευτικό και περιποιητικό περιβάλλον που είχαν δικαίωμα να περιμένουν και να λάβουν όσοι βρίσκονταν υπό τη φροντίδα μας».