ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ν. Γκόντας: «Όλοι κάνουμε λάθη»

Εικόνα του άρθρου Ν. Γκόντας: «Όλοι κάνουμε λάθη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2019, 11:00
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Τύπος Ιωαννίνων συνεχίζει τις συνεντεύξεις με τους επικεφαλής των συνδυασμών. Σήμερα, μιλάει με το Νίκο Γκόντα.


Είσαστε πάνω από 30 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν κουραστήκατε;

Είμαι πάνω από 30 χρόνια;

Ναι, με πρώτη υποψηφιότητα το 1986. 

Πράγματι, με τον Χαρίλαο Τόλη. Να σας πω και το ιστορικό: Είχα αναλάβει μια υπόθεση του Χαρίλαου Τόλη, για ένα έργο στη ΔΕΥΑ στη Λευκάδα και ήταν η τελευταία μέρα της προθεσμίας για τις υποψηφιότητες. Κάποια στιγμή φεύγει κάποιος υποψήφιος και έτσι συμμετείχα, σε ένα πάρα πολύ καλό ψηφοδέλτιο με πολύ σοβαρές προσωπικότητες. Θυμάμαι μάλιστα τότε, στο γραφείο του τότε δημάρχου, ο Τόλης μιλούσε τηλεφωνικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Του είπε επί λέξει ο Ανδρέας «να σε κάνω διοικητή στον ΟΤΕ ή στη ΔΕΗ, αλλά να μη βάλεις υποψηφιότητα». Και του απάντησε ο Τόλης «ξέχασέ το αυτό, εγώ για τον Δήμο είμαι και θα πάρω και διψήφιο ποσοστό». Και του απαντάει ο Παπανδρέου «αν εσύ πάρεις διψήφιο, πέφτει η κυβέρνηση την άλλη μέρα».

Σχεδόν κατά λάθος μπήκατε δηλαδή στην τοπική αυτοδιοίκηση...

Σχεδόν, αλλά με ιδιαίτερη εκτίμηση σε έναν άνθρωπο που είναι ιστορική προσωπικότητα γιατί είχε τόλμη, έκανε ρήξεις, έφτιαξε το Πνευματικό Κέντρο και χαίρομαι που ακόμα και σήμερα, με τις σοφές του κουβέντες, μας δίνει κατευθυντήριες γραμμές.

Σήμερα, με ποιο σκεπτικό συμμετέχετε, δεδομένου ότι ο χώρος της κεντροδεξιάς εμφανίζεται διασπασμένος;

Φανατικά υποστηρίζω ότι η παράταξή μας είναι, από την ίδρυσή της, από τον Τάσο τον Παπασταύρο, μέχρι σήμερα, μια ανεξάρτητη δημοτική παράταξη, η οποία αφήνει πάντα απέξω τις κομματικές ταμπέλες. Προσδιορίζουμε ως μοναδικό αντίπαλο τα προβλήματα του τόπου και θέλω να πιστεύω ότι άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους συγκεντρώνονται στο ψηφοδέλτιό μας. Άσπρα, κόκκινα, πράσινα, μπλε προβλήματα, δεν υπάρχουν. Εμείς ποτέ δεν εξαρτήσαμε την κάθοδο στις εκλογές, από την οποιαδήποτε στήριξη. Όποια στήριξη, ερχόταν μεταγενέστερα και ήταν σοβαρή και σημαντική.

Ταυτιστήκατε όμως με τη ΝΔ…

…δεν ταυτίστηκα καθόλου. Αντίθετα, το γεγονός ότι ο υποψήφιος που στήριξε το ΚΚΕ το 2002, ο Σπύρος ο Εργολάβος, κατέβηκε μαζί μας το 2006, δείχνει ότι είμαστε ανεξάρτητοι. Δεν αρνούμαι ότι είμαι μέλος της ΝΔ, αλλά σε καμία περίπτωση η κομματική ταυτότητα δεν είχε σχέση με τα δημοτικά πράγματα. Τα κόμματα, από τη μία, μιλάνε για «ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση» και από την άλλη επιχειρούν να βάλουν θηλιά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όταν είσαι καθοδηγούμενος ή εξαρτώμενος ή «χρισματικός», καταντάς «άχρηστος», γιατί είσαι υποχρεωμένος να εκτελείς κομματικές εντολές.


Tην υποψηφιότητα της κας Καλογιάννη πώς την κρίνετε;

Ακούω διάφορα πράγματα που είναι βεβαίως στο εκλογικό παιχνίδι. Καθένας προσπαθεί να μαζέψει ψήφους ενόψει εθνικών εκλογών. Είναι λάθος όμως να μπερδεύεις τις βουλευτικές με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η δική μας κίνηση είναι καθαρά αυτοδιοικητική και έτσι θα παραμείνει, όπως καθορίστηκε όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια με τον κ. Παπασταύρο. Όπως έλεγε και αυτός τότε, «δεν θέλουμε καμία στήριξη από κανένα κόμμα, αλλά αν έρθει, είναι δικό τους θέμα». Είναι μια αρχή που τηρούμε ευλαβικά, αλλιώς θα παίρναμε εντολές από «σκοτεινά» γραφεία.

Φέτος, ο εκλογικός νόμος υπαγορεύει τις συνεργασίες μετεκλογικά. Εσείς, με ποιους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Υπάρχουν θετικά πράγματα στον «Κλεισθένη». Ένα από αυτά είναι ότι σε υποχρεώνει σε συναίνεση. Από αυτή την προσπάθεια δεν εξαιρείται κανείς. Αλίμονο αν υποστήριζα ότι ικανοί και άξιοι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να προκύψουν μόνο από τη δική μας παράταξη. Το αποδείξαμε εξάλλου, προσφέροντας συναίνεση στην παρούσα δημοτική αρχή, άσχετα αν αυτή δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε. 

Αν δείτε το πρόγραμμά μας από τις προηγούμενες εκλογές, έχει αντιγραφεί παντού. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι να υλοποιείς αυτά για τα οποία δεσμεύεσαι. Το έχουμε αποδείξει υλοποιώντας πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε στα προγράμματά μας, όταν είχαμε την τύχη να είμαστε δημοτική αρχή.

Κάποιες από αυτές τις επιλογές όμως, είχαν κατηγορηθεί έντονα.

Όλοι κάνουμε λάθη.

Ποια ήταν τα λάθη των θητειών σας δηλαδή; Η πλατεία για παράδειγμα;

Αυτό το σχέδιο είχε εκπονηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, επί αντιδημαρχίας Ανδρέα Σταύρου, και στη συνέχεια η ανάδοχος εταιρία του διαγωνισμού, ήταν αυτή που το υλοποίησε και στην οποία συμμετείχε και ο νυν δήμαρχος. Στο σχέδιο αυτό, εκτός από την ουσία του πάρκινγκ, οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, άσχετα αν μπήκε σε «διελκυστίνδα» και ποινικοποίηση της πολιτικής σε βάρος του Δήμου. Είναι ένα έργο σημαντικό. Υπήρξανε αιτιάσεις από ανθρώπους, κάποιες καλοπροαίρετες, κάποιες, περισσότερες ίσως, κακοπροαίρετες, υπήρξε σωρεία προσφυγών,  αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει αυτό που επιδιώχθηκε, να πάρει δηλαδή ανάσα το κυκλοφοριακό της πόλης, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι δημότες. Είναι μια μίσθωση που σε λίγα χρόνια τελειώνει και θα αποδοθεί στον Δήμο.

Είπατε πριν ότι ήσασταν συναινετικός στην παρούσα δημοτική θητεία. Πολλοί βέβαια λένε ότι θα έπρεπε να είστε πιο αυστηρή αντιπολίτευση για να γίνει πιο ουσιαστικός διάλογος. Πώς το κρίνετε αυτό;

Εμείς προσφέραμε τη συναίνεση σε κάθε προσπάθεια να γίνει κάτι καλό στον τόπο. Δεν μηδενίζω το έργο κανενός, όπως σε τούτη εδώ τη, μακροβιότερη μην ξεχνάμε, δημοτική περίοδο, αυτό που βλέπουμε δεν είναι αυτό που θα έπρεπε, σύμφωνα με τη συναίνεση που προσφέραμε. Το γεγονός ότι έχουμε μηδενική απορρόφηση του ΕΣΠΑ την τελευταία πενταετία, δεν τιμάει κανένα. Αν δείτε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, είναι σχεδόν ομόφωνες κατά 90% και πλέον. Λίγα είναι τα θέματα με διαφωνίες, που προβάλλονται και για επικοινωνιακούς λόγους. Αποτέλεσμα είναι να μην αντιλαμβάνεται ο κόσμος μια σοβαρή προσπάθεια που γίνεται από όλο το δημοτικό συμβούλιο. Πάντα, εμείς πριν τη συνεδρίαση, έχουμε δημοτική ομάδα. Εκεί υπήρξαν και φωνές που υποστήριζαν ότι θα πρέπει να είμαστε πιο αντιπολιτευτικοί, να υποβάλλουμε μηνύσεις κ.λπ. στον δήμαρχο, στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ. Ήταν όμως ξεκάθαρη η θέση μου, ότι αυτό θα ήταν εναντίον του συμφέροντος της πόλης και νομίζω ότι ήταν σωστή η πρακτική μας. Αν δεν ρίξαμε και καμιά… γροθιά λοιπόν, οφείλεται σε συνειδητή επιλογή δική μου και της συντριπτικής πλειοψηφίας της δημοτικής ομάδας.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της προεκλογικής περιόδου;

Ο κόσμος δεν έχει το ενδιαφέρον που είχε παλιότερα, εν μέσω κρίσης. Από την εμπειρία μου, ίσως είναι το τελευταίο που απασχολεί τον κόσμο. Όντως, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές υποχρεώσεις, δάνεια, σπουδές, λογαριασμοί κ.ο.κ. η πραγματικότητα είναι σκληρή και δεν πρέπει να την αγνοήσουμε. Θα πρέπει να δοθεί βάση στην κοινωνική πολιτική.

Σας ευχαριστούμε πολύ

Ευχαριστώ και εγώ.


Βαρβάρα Αγγέλη-Γιώργος Τσαντίκος

  

ΣΧΟΛΙΑ
τζες
πως πήρε ανάσα το κυκλοφοριακό της πόλης, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι δημότες; τζάμπα είναι το παρκιγκ; ή πήρε ανάσα με τα αυτοκίνητα να φτάνουν μέσα στο κέντρο; πόσα θες να μας τρελάνεις άνθρωπέ μου;;;;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back