Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορούσια: Μια σύλληψη και πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Εικόνα του άρθρου Μπορούσια: Μια σύλληψη και πολλά αναπάντητα ερωτήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2017, 14:48
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόνοιες για τρομοκρατική ενέργεια, μεταλλικά θραύσματα στους εκρηκτικούς μηχανισμούς και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις επιστολές ανάληψης ευθύνης. Έτσι θα μπορούσαν να συνοψισθούν σε λίγες λέξεις όσα συνέβησαν στο Ντόρτμουντ. Η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Φράουκε Κέλερ δήλωσε ότι υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα ισλαμιστικό υπόβαθρο στην τριπλή βομβιστική επίθεση σε βάρος του πούλμαν της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρντμουντ (BVB). 

Σύμφωνα με την εισαγγελία στην Καρλσρούη ένας ισλαμιστής έχει συλληφθεί, ενώ η αστυνομία διερεύνησε το σπίτι του αλλά και το σπίτι ενός άλλου υπόπτου. 

Μέχρι στιγμής τα κίνητρα της βομβιστικής ενέργειας παραμένουν άγνωστα. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης οι δύο ύποπτοι προέρχονται από τον ισλαμιστικό χώρο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ο ένας είναι 25χρονος Ιρακινός από το Βούπερταλ και ο άλλος 28χρονος από το Φρέντενμπεργκ της περιφέρειας Ούνα. Και οι δύο θεωρούνται φίλα προσκείμενοι στο Ισλαμικό Κράτος.

Πολλά ανοιχτά είναι στο μεταξύ τα ερωτήματα γύρω από τις τρεις διαφορετικές επιστολές ανάληψης ευθύνης. Σύμφωνα πάντα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία στον τόπο της επίθεσης βρέθηκαν τρεις επιστολές, με το ίδιο κείμενο. 

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ασυνήθιστο». Για πρωτόγνωρη πράξη κάνει λόγο ο ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Πέτερ Νόιμαν από το King’s College του Λονδίνου στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Μεταξύ άλλων οι επιστολές ανάληψης ευθύνης ζητούν την απόσυρση των γερμανικών μαχητικών Tornado της γερμανικής αεροπορίας από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το κλείσιμο της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Ράμσταϊν στην Φρανκφούρτη. 

Πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων ωστόσο θέλουν και την καγκελάριο Μέρκελ να κατονομάζεται στις ίδιες επιστολές: «Από ό,τι φαίνεται και εσύ Μέρκελ δεν ενδιαφέρεται για τους ασήμαντους υποτελείς σου. Τα μαχητικά σου εξακολουθούν να πετούν πάνω από το έδαφος του Χαλιφάτου για να δολοφονούν μουσουλμάνους».

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία UEFA προσπαθεί να καθησυχάσει ποδοσφαιριστές και φιλάθλους, ανακοινώνοντας ότι οι αρχές ασφαλείας δεν έχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη απειλή. Από την πλευρά τους ωστόσο οι αρχές ασφαλείας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν αποκλείουν περαιτέρω ενέργειες και παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Πηγή: Deutsche Welle / Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3