ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μπορούν τα σκυλιά να συσχετίσουν λέξεις με αντικείμενα;

Εικόνα του άρθρου Μπορούν τα σκυλιά να συσχετίσουν λέξεις με αντικείμενα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2024, 20:22
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι σκύλοι είναι σε θέση να καταλάβουν ότι ορισμένες λέξεις αναφέρονται σε αντικείμενα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των ανθρώπων, όπως διαπιστώθηκε από μια μικρή μελέτη των εγκεφαλικών κυμάτων των σκύλων, προσφέροντας μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό των καλύτερων φίλων του ανθρώπου.

Το γεγονός ότι οι τετράποδοι σύντροφοί μας είναι σε θέση να αναγνωρίζουν λέξεις που προτρέπουν σε ενέργειες δεν θα εκπλήξει τους ιδιοκτήτες σκύλων που λένε στα κατοικίδιά τους να «κάτσουν» ή να «φέρουν».

Ωστόσο, η μελέτη, η οποία ανέλυσε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 18 σκύλους, παρείχε αποδείξεις ότι μπορούν να ενεργοποιήσουν τη μνήμη ενός αντικειμένου όταν ακούνε το όνομά του. Η μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Βουδαπέστης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ιδιοκτήτες σκύλων έλεγαν λέξεις για αντικείμενα που γνώριζαν τα κατοικίδιά τους. Στη συνέχεια, σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίαζαν στο σκύλο ένα αντικείμενο που ταίριαζε με τη λέξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το αντικείμενο δεν ταίριαζε.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι τα μοτίβα στον εγκέφαλο των σκύλων όταν οι λέξεις ταίριαζαν με τα αντικείμενα ήταν διαφορετικά σε σύγκριση με όταν δεν ταίριαζαν. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να εξετάσουν αν αυτή η ικανότητα κατανόησης της γλώσσας αναφοράς είναι ειδική για τους σκύλους ή μπορεί να υπάρχει και σε άλλα θηλαστικά.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back