Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέκετ: Μια συνωμοσία που δεν βλέπεται…

Εικόνα του άρθρου Μπέκετ: Μια συνωμοσία που δεν βλέπεται…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/08/2021, 21:45
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εδώ και λίγες μέρες έκανε πρεμιέρα  στο Netflix η ταινία του Τζον Ντέιβιντ Ουάσιγκτον, υιού Ντένζελ και πρωταγωνιστή του εξαιρετικού BlacKKKlansman, αλλά και του Tenet.

Η ταινία διαφημίστηκε εντός Ελλάδας για δύο λόγους: Αφενός, λόγω της συμμετοχής ενός πρώτης γραμμής ηθοποιού, αφετέρου γιατί γυρίστηκε στην Ελλάδα: Ζαγόρι, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Εγνατία, Ιόνια, Αθήνα.

Βέβαια, ο Ουάσιγκτον μάλλον… κατέλαβε όλο τον προϋπολογισμό της ταινίας, η οποία κατέληξε να είναι βασικά ένα b-movie, το οποίο κατά το 1/5 περίπου, εκτυλίσσεται με φόντο το Ζαγόρι.

Η ταινία δεν είναι χολιγουντιανή αλλά βασικά ιταλική παραγωγή. Το σενάριο, παρότι είναι εν μέρει ενδιαφέρον, είναι τρομερά φτωχό σε εκτέλεση και η πλοκή σε μερικά σημεία της είναι αφόρητη.

Η ιστορία, χωρίς spoilers έχει ως εξής: Ένα ζευγάρι Αμερικανών βρίσκονται διακοπές στην ταραγμένη πολιτικά Ελλάδα. Συμβαίνει ένα τροχαίο και βρίσκονται τη λάθος στιγμή, στο λάθος σημείο.

Ενδεικτικά του πώς αντιλαμβάνονται οι γείτονες Ιταλοί την κατάσταση στην Ελλάδα, είναι ότι η αστυνομία συνεργάζεται με τους νεοναζί, ο κόσμος είναι παρμένος αλλά «αφελής» και οι Αμερικάνοι προσπαθούν να επηρεάσουν καταστάσεις συμμαχώντας με τον πιο δυνατό που συνήθως, είναι το παρακράτος. Σε μερικά από αυτά πέφτουν γενικά μέσα, γιατί ως γνωστόν, ο κόσμος το ‘χει βούκινο…

 Σε άλλα, όπως για παράδειγμα ότι για να πας από την Καλαμπάκα στην Αθήνα δεν περνάς από το Αντίρριο για να γίνουν εντυπωσιακά πλάνα στη γέφυρα ή ότι η Άρτα δεν έχει Πολυτεχνείο, απλά αφαιρούν από την πιστότητα που η ταινία είχε μεγάλη ανάγκη.

Στα συν, οι τίμιες παρουσίες τόσο του Ουάσιγκτον, όσο και διαφόρων ελλήνων ηθοποιών όπως βασικά o Πάνος Κορώνης (Chevalier) και τα καμέο του Γιώργου Πυρπασόπουλου και του αγαπημένου Μάκη Παπαδημητρίου.

Κατά τα άλλα, όλα είναι σούπα: τα μνημόνια, οι αλληγορικές παραπομπές στο φόνο Γρηγορόπουλου, η συνωμοσία η ίδια.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back