ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ ουκρανικών επιθέσεων με drones

Εικόνα του άρθρου Μπαράζ ουκρανικών επιθέσεων με drones
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2023, 19:54
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα υποσχέθηκε ότι η Ουκρανία «δεν θα μείνει ατιμώρητη» μετά τις επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν στόχους στη Ρωσία, ενώ το Κίεβο δέχτηκε τον σφοδρότερο βομβαρδισμό των τελευταίων μηνών. 

Η μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στην ουκρανική πρωτεύουσα από την περασμένη άνοιξη σκότωσε δύο ανθρώπους νωρίς την Τετάρτη, με τα συντρίμμια των καταρριφθέντων πυραύλων να πέφτουν σε κτίρια, ένα πάρκο και ένα σχολείο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν αρκετές ρωσικές περιοχές και προκάλεσαν ζημιές σε δύο στρατιωτικά αεροσκάφη, μια αποθήκη καυσίμων και ένα εργοστάσιο μικροηλεκτρονικής.

Το Κίεβο δεν έχει δηλώσει ότι εμπλέκεται στις τελευταίες επιθέσεις, αλλά σπάνια σχολιάζει τα χτυπήματα εντός της Ρωσίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η Ουκρανία πιστεύεται ότι έχει αυξήσει τη χρήση εκρηκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επιθέσεις σε στόχους στη Ρωσία.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος της αντεπιθετικής στρατηγικής της - καθιστώντας όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για τη Ρωσία να διατηρεί τον εφοδιασμό των στρατευμάτων της πρώτης γραμμής, καθώς προωθεί την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.

Σε ένα περιφερειακό αεροδρόμιο στο Πσκοφ, μια δυτική πόλη που βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα από την Ουκρανία, δύο στρατιωτικά αεροπλάνα χτυπήθηκαν και τυλίχτηκαν στις φλόγες σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Τα αεροσκάφη που υπέστησαν ζημιές - Ilyushin 76 - είναι φορτηγά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία είναι ιδανικά για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού σε μεγάλες αποστάσεις. Το αεροδρόμιο του Πσκοφ, το οποίο έκλεισε για τις λίγες και εκλεκτές πολιτικές πτήσεις του την Τετάρτη, λειτουργεί επίσης ως σημαντικός στρατιωτικός κόμβος.

Είναι πολύτιμα πολεμικά μέσα για τη Ρωσία, και αυτό τα καθιστά στόχους για την Ουκρανία.

Υπήρξαν και άλλες επιθέσεις νοτιότερα, με τον ρωσικό στρατό να λέει ότι κατέρριψε ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές Μπριάνσκ, Καλούγκα, Οριόλ και Ριαζάν, καθώς και ένα κοντά στην πόλη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Μπριάνσκ, Αλεξάντρ Μπογκομάζ, δήλωσε ότι ένα αναχαιτίστηκε καθ' οδόν προς την καταστροφή ενός τηλεοπτικού πύργου, ενώ ένα άλλο έπληξε ένα εργοστάσιο μικροηλεκτρονικής, όπου κατασκευάζονται εξαρτήματα για τα οπλικά συστήματα της Ρωσίας.

Χτυπήθηκε επίσης μια αποθήκη καυσίμων στην Kaulga - ένας ακόμη στόχος εφοδιασμού που εμπλέκεται στη διατήρηση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας.

Το Κίεβο ελπίζει ότι αυτή η στρατηγική στόχευσης βασικών υποδομών -καθώς και πλήγματα πυροβολικού και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία- θα βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να περάσουν αυτές τις γραμμές και να επιτύχουν κάποια επιτυχία πριν από το τέλος του έτους.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back