ΕΛΛΑΔΑ

​Μπαν Κι Μουν: «Γέφυρες αντί για τείχη μεταξύ των ανθρώπων»

Εικόνα του άρθρου ​Μπαν Κι Μουν: «Γέφυρες αντί για τείχη μεταξύ των ανθρώπων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2016, 00:54
ΕΛΛΑΔΑ

Σαφές μήνυμα ότι «αντί να χτίζουμε τείχη, θα έπρεπε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων» έστειλε σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, που παρέχει ιατρικές, νομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε ευάλωτους πληθυσμούς και το οποίο αποτέλεσε την πρώτη του «στάση» μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα.

Ο Μπαν Κι Μουν μίλησε με εργαζόμενους, εθελοντές, πρόσφυγες και μετανάστες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και το ΔΣ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη- Solidarity Now», που συντονίζει και υποστηρίζει οικονομικά τη λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρότρυνε, επίσης, τις ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες να διευρύνουν τις νόμιμες οδούς και να παράσχουν εκπαίδευση, εργασιακές ευκαιρίες και υποτροφίες στους πρόσφυγες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση παγκόσμιο ζήτημα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια. «Μπορώ να κατανοήσω τις προκλήσεις που δημιουργούνται επειδή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καταφτάνουν κάθε μέρα», συνέχισε και πρόσθεσε πως «οι αριθμοί είναι μεγάλοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια κρίση αριθμών, αλλά για κρίση αλληλεγγύης».

Τα Ηνωμένα Έθνη, συμπλήρωσε, θα πάνε το ζήτημα σε ένα παγκόσμιο επίπεδο και ανέφερε χαρακτηριστικά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η προσφυγική κρίση.

Ο Μπαν Κι Μουν χρησιμοποίησε τη λέξη «συμπόνοια» αρκετές φορές στο λόγο του. Ζήτησε από τους ηγέτες όλου του κόσμου να δείξουν συμπόνοια γιατί «είναι όλοι ανθρώπινα όντα και θα πρέπει να τους φροντίσουμε» και να μην κάνουν διακρίσεις.

Συμπόνοια και αγάπη θα πρέπει να δείξουν και οι πολίτες των χωρών γιατί οι πρόσφυγες «είναι τα ίδια ανθρώπινα όντα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τις παραδόσεις που μπορεί να έχουν. Είμαστε η ίδια οικογένεια».

Η επίσκεψη του Μπαν Κι-Μουν στο Κέντρο Αλληλεγγύης υπογραμμίζει «τη ζωτική σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στο έργο που προσφέρουν για την επίλυση του προσφυγικού όλες οι ΜΚΟ, η κοινωνία των πολιτών και ο ελληνικός λαός», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ της ΜΚΟ «Solidarity Now» Στέλιος Ζαββός.

Ο κ. Ζαββός ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εύρεση νόμιμων οδών για τους αιτούντες άσυλο και στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Ο κ. Ζαββός δώρισε εξάλλου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μία βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Αύριο Σάββατο 18 Ιουνίου στις 9.30 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λέσβο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά την ολιγόωρη παραμονή του στο νησί, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, θα συναντηθεί με πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ και στο κέντρο κράτησης στη Μόρια.  Θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και εθελοντές στο δημαρχείο ενώ θα εγκαινιάσει το δέντρο της αλληλεγγύης  που θα στηθεί στο κάστρο , το οποίο θα αποτελεί  μνημείο για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη.

Με την επίσκεψη στη Λέσβο ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή περιοδεία του, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να οργανώσουν μια σύνοδο για τη μεταναστευτική κρίση στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back