ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν και Σι προσπαθούν να μειώσουν τις εντάσεις με... προειδοποιήσεις

Εικόνα του άρθρου Μπάιντεν και Σι προσπαθούν να μειώσουν τις εντάσεις με... προειδοποιήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2024, 21:55
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχαν την Τρίτη τις πρώτες απευθείας συνομιλίες τους από τη συνάντησή τους τον Νοέμβριο, με τον Μπάιντεν να προσπαθεί να αποτρέψει την αύξηση των εντάσεων ενόψει της ορκωμοσίας του προέδρου της Ταϊβάν τον Μάιο.

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε το τηλεφώνημα για να τονίσει «τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν και του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο Σι δήλωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ αρχίζουν να σταθεροποιούνται, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να «διολισθήσουν σε σύγκρουση ή αντιπαράθεση», ανέφερε ο Σι στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Σι προειδοποίησε τον Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ «δεν μειώνουν τους κινδύνους αλλά δημιουργούν κινδύνους» καταστέλλοντας το εμπόριο και την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας και προσθέτοντας νέες επιχειρήσεις στον κατάλογο των κυρώσεων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει απαγορεύσεις στην πώληση ορισμένων τεχνολογιών σε κινεζικές εταιρείες, επικαλούμενη κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία της Τρίτης, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τη χρήση προηγμένων αμερικανικών τεχνολογιών για την υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, χωρίς να περιορίζουν αδικαιολόγητα το εμπόριο και τις επενδύσεις», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά.

Ο Μπάιντεν και ο Σι συμφώνησαν τον Νοέμβριο να ανοίξουν εκ νέου τις στρατιωτικές επικοινωνίες και να συνεργαστούν για τον περιορισμό της παραγωγής φαιντανύλης. Δεν είχαν μιλήσει τηλεφωνικά από τον Ιούλιο του 2022. Μετά τη συνάντηση του Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε αλλάξει την άποψή του ότι ο Σι είναι δικτάτορας, ένα σχόλιο που ενόχλησε την Κίνα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, ένα αυτοδιοικούμενο νησί με δημοκρατικές εκλογές, ως μέρος της επικράτειάς της και πρόσφατα απέσυρε από τον προϋπολογισμό της τη διατύπωση περί «ειρηνικής επανένωσης». Η Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί αυτονομιστή, κέρδισε την προεδρία τον Ιανουάριο και το Πεκίνο έχει αυξήσει την πίεση στην Ταϊβάν ενόψει της ορκωμοσίας του τον Μάιο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back