ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Δραματική αύξηση των νεκρών. 11 συλλήψεις

Εικόνα του άρθρου Μόσχα: Δραματική αύξηση των νεκρών. 11 συλλήψεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2024, 14:46
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία έχει συλλάβει 11 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ύποπτους ως ενόπλους, σε σχέση με το μακελειό με πυροβολισμούς που σκότωσε τουλάχιστον 143 ανθρώπους σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο το Σάββατο.

Η μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής, τη φονικότερη στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια. Αλλά υπήρχαν ενδείξεις ότι η Ρωσία επιδιώκει μια ουκρανική σύνδεση, παρά τη δήλωση του Ουκρανού προεδρικού συμβούλου Μιχαήλ Ποντόλιακ ότι το Κίεβο δεν είχε καμία σχέση με αυτό.

Η υπηρεσία ασφαλείας FSB δήλωσε ότι «και οι τέσσερις τρομοκράτες» συνελήφθησαν ενώ κατευθύνονταν προς τα ουκρανικά σύνορα και ότι είχαν επαφές στην Ουκρανία. Είπε ότι μεταφέρονται στη Μόσχα.

«Τώρα ξέρουμε σε ποια χώρα σκόπευαν να κρυφτούν από την καταδίωξη αυτοί οι αιμοσταγείς μπάσταρδοι - την Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

Ένας ανώτερος Ρώσος νομοθέτης, ο Αντρέι Καρταπόλοφ, δήλωσε ότι αν η Ουκρανία εμπλέκεται, τότε η Ρωσία πρέπει να δώσει μια «άξια, σαφή και συγκεκριμένη» απάντηση στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη παρουσιάσει δημόσια στοιχεία για οποιαδήποτε ουκρανική σχέση με την επίθεση.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: Η Ουκρανία δεν είχε καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», δήλωσε ο Ουκρανός σύμβουλος Podolyak. «Έχουμε έναν πλήρη, ολοκληρωτικό πόλεμο με τον ρωσικό τακτικό στρατό και με τη Ρωσική Ομοσπονδία ως χώρα. Και ανεξάρτητα από όλα, όλα θα αποφασιστούν στο πεδίο της μάχης».

Η συντάκτρια της κρατικής τηλεόρασης Μαργαρίτα Σιμονιάν δημοσίευσε ένα βίντεο με έναν από τους υπόπτους, έναν νεαρό γενειοφόρο άνδρα, να ανακρίνεται στην άκρη ενός δρόμου. Είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είχε ανέλθει σε 143, αλλά δεν έδωσε την πηγή των πληροφοριών της.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας δήλωσε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, κατά την οποία ένοπλοι ντυμένοι με καμουφλάζ άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των επισκεπτών της συναυλίας στο Κρόκο κοντά στην πρωτεύουσα.

Είπε ότι κάποιοι πέθαναν από πυροβολισμούς και άλλοι από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο συγκρότημα. Οι αναφορές έλεγαν ότι οι ένοπλοι είχαν ανάψει τη φωτιά χρησιμοποιώντας βενζίνη από δοχεία που μετέφεραν σε σακίδια. 

Το Σάββατο σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στη Μόσχα για τους ανθρώπους που ήθελαν να δώσουν αίμα. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι περισσότεροι από 120 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το Ισλαμικό Κράτος, η μαχητική οργάνωση που κάποτε επεδίωκε τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του Ιράκ και της Συρίας, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ανέφερε το πρακτορείο Amaq της οργάνωσης στο Telegram.

Το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι οι μαχητές του επιτέθηκαν στα περίχωρα της Μόσχας, "σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στον τόπο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους". Η ανακοίνωση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επίθεση της Παρασκευής, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο, συνέβη δύο εβδομάδες αφότου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία προειδοποίησε ότι «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για επίθεση στη Μόσχα.

Λίγες ώρες πριν από την προειδοποίηση της πρεσβείας, η FSB δήλωσε ότι είχε αποτρέψει μια επίθεση σε μια συναγωγή της Μόσχας από τη θυγατρική του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, γνωστή ως ISIS-Khorasan ή ISIS-K, η οποία επιδιώκει ένα χαλιφάτο σε όλο το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Ιράν.

Ο Πούτιν άλλαξε την πορεία του συριακού εμφυλίου πολέμου παρεμβαίνοντας το 2015, υποστηρίζοντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον της αντιπολίτευσης και του Ισλαμικού Κράτους.

Η ευρύτερη ομάδα του Ισλαμικού Κράτους έχει αναλάβει την ευθύνη για θανατηφόρες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, την Ευρώπη, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.

Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Vyacheslav Prokofyev/TASS

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back