Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το μόνιμο ερώτημα των νεοναζί

Εικόνα του άρθρου Το μόνιμο ερώτημα των νεοναζί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2018, 19:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η είσοδος της νεοναζιστικής ΧΑ στο κοινοβούλιο, «ανέτρεψε» και τα συνηθισμένα στο κοινοβουλευτικό πρωτόκολλο, νομιμοποιώντας την παρουσία των εκπροσώπων της σκληρής ελληνικής ακροδεξιάς σε μια σειρά εκδηλώσεις. Κατά την περσινή εκδήλωση των Ελευθερίων στα Γιάννενα, η ΧΑ επανεμφανίστηκε στις εκδηλώσεις δια του βουλευτή της Χρήστου Παππά, ο οποίος είχε απουσιάσει τις προηγούμενες χρονιές, όντας κρατούμενος (μην ξεχνάμε ότι η δίκη της ΧΑ είναι σε εξέλιξη) και τα επεισόδια που σημειώθηκαν, κατέληξαν σε τραυματισμούς, αλλά και συλλήψεις διαδηλωτών.

Φέτος, υπάρχει μια κίνηση, η οποία εκφράστηκε σε πρώτη φάση στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, να ληφθεί πολιτική απόφαση που να αποκλείει τους νεοναζί από τις εκδηλώσεις. Τη θέση αυτή εξέφρασε η ΔΡΑΣΥ. Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας απάντησε λέγοντας επί λέξει ότι «δεν καλέσαμε ποτέ τη φασιστική οργάνωση της ΧΑ», αρνούμενος ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ο Δήμος στις προσκλήσεις.

Αυτές, στέλνονται με βάση το πρωτόκολλο, από την Περιφέρεια Ηπείρου. Το αρμόδιο γραφείο στέλνει τις προσκλήσεις, όχι στα πολιτικά κόμματα ξεχωριστά, αλλά στο προεδρείο της Βουλής, το οποίο κατόπιν διανέμει τις προσκλήσεις. Οπότε, δεν έρχεται σε "άμεση επαφή" με κάποιο πολιτικό φορέα. Φυσικά, αυτό είναι το πρωτόκολλο, πίσω από το οποίο δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν κρυφτεί οι φορείς, που αμήχανα στη συνέχεια στάθηκαν δίπλα σε εκπροσώπους του νεοναζιστικού κόμματος. Φέτος πάντως (και ενώ ήδη μέσα στον Ιανουάριο είχαν δίκη οι συλληφθέντες της περσινής πορείας), αναμένεται να συζητηθεί και άλλες φορές  το ζητούμενο της πολιτικής στάσης των τοπικών αρχών, απέναντι στη ΧΑ και την παρουσία της σε εκδηλώσεις.

(φωτογραφία από τα Ελευθέρια του 2013)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back