ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μόλις 57 εταιρείες συνδέονται με το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Εικόνα του άρθρου Μόλις 57 εταιρείες συνδέονται με το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2024, 10:25
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μόλις 57 παραγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και τσιμέντου συνδέονται άμεσα με το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2016, όπως προκύπτει από μελέτη.

Αυτή η ισχυρή συνομοταξία κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών και πολυεθνικών εταιρειών που ανήκουν στους μετόχους είναι οι κύριοι παράγοντες της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Carbon Majors Database.

Αν και οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν στο Παρίσι να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου, η ανάλυση αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι μεγαλοπαραγωγοί αύξησαν την παραγωγή τους σε ορυκτά καύσιμα και τις σχετικές εκπομπές κατά τα επτά χρόνια μετά την εν λόγω συμφωνία για το κλίμα, σε σύγκριση με τα επτά χρόνια πριν.

Στη βάση δεδομένων 122 από τους μεγαλύτερους ιστορικούς ρυπαντές του κλίματος στον κόσμο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 65% των κρατικών φορέων και το 55% των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα είχαν αυξήσει την παραγωγή τους.

Αυτή η αύξηση έρχεται σε αντίθεση με την αυστηρή προειδοποίηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι δεν μπορούν να ανοίξουν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν ο κόσμος θέλει να παραμείνει εντός των ασφαλών ορίων της παγκόσμιας θέρμανσης. 

Οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες πλησιάζουν ταχύτατα τον κατώτερο στόχο του Παρισιού για 1,5°C πάνω από την προβιομηχανική εποχή, με δυνητικά ολέθριες συνέπειες για τους ανθρώπους και την υπόλοιπη φύση.

Η έρευνα της «Carbon Majors», σύμφωνα με τον Guardian, συνέβαλε στην αλλαγή της αφήγησης σχετικά με την ευθύνη για την κλιματική κρίση, επιμερίζοντας τις εκπομπές στις επιχειρήσεις που επωφελούνται από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων από το έδαφος και όχι στα άτομα που κάνουν χρήση.

Με πληροφορίες από Guardian


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back