ΚΟΣΜΟΣ

Μνήμες Βιετνάμ καθώς φουντώνουν οι φοιτητικές διαμαρτυρίες

Εικόνα του άρθρου Μνήμες Βιετνάμ καθώς φουντώνουν οι φοιτητικές διαμαρτυρίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2024, 20:07
ΚΟΣΜΟΣ

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας δεν έδειξαν σημάδια ύφεσης το Σαββατοκύριακο, με τους διαδηλωτές να υπόσχονται να συνεχίσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για απεμπλοκή των αμερικανικών εκπαιδευτικών φορέων από τις εταιρείες που επωφελούνται από τη σύγκρουση.

Σε αυτό που είναι ίσως το πιο σημαντικό φοιτητικό κίνημα μετά τις διαμαρτυρίες κατά του Βιετνάμ στις πανεπιστημιουπόλεις στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η σύγκρουση μεταξύ των φοιτητών και των πανεπιστημιακών διοικήσεων αποκάλυψε ένα ολόκληρο υποσύνολο συγκρούσεων.

Ο θόρυβος των ελικοπτέρων πάνω από το Washington Square Park της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα προανήγγειλε την άφιξη της Ομάδας Στρατηγικής Αντίδρασης (SRG), του ειδικού τμήματος αντιτρομοκρατίας και πολιτικών διαδηλώσεων της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, το οποίο ξεκίνησε να συλλαμβάνει περισσότερους από 120 φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που κυκλοφορούσαν σε ένα πεζοδρόμιο της πανεπιστημιούπολης υπό το άσμα «Το Ισραήλ βομβαρδίζει, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης πληρώνει, πόσα παιδιά σκοτώσατε σήμερα;»

Μετά από αρκετά χρόνια ημιεπαναλαμβανόμενων μαθητικών πορειών στην πόλη για να εκφράσουν τις θέσεις τους για θέματα από τη φυλετική δικαιοσύνη μέχρι την παγκόσμια θέρμανση και τον έλεγχο της οπλοκατοχής, οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας αποτελούν τον τελευταίο πονοκέφαλο για τις αρχές. 

Στα άλλα Πανεπιστήμια

Καθώς οι διαμαρτυρίες στο NYU και το Κολούμπια ηρεμούσαν, οι πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ ανέλαβαν δράση: στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, αστυνομικοί της πολιτείας με εξοπλισμό ταραχών συνέλαβαν 34 διαδηλωτές- στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, αστυνομικοί πάλεψαν για να διαλύσουν έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας.

Στο Γέιλ, η πανεπιστημιακή αστυνομία συνέλαβε 45 διαδηλωτές τη Δευτέρα. Αφού οι διαδηλωτές απέρριψαν τις εντολές να αποχωρήσουν, η αστυνομία τους απήγγειλε κατηγορίες για εγκληματική καταπάτηση. Αυτό συνέβη μία ημέρα αφότου 14 φοιτητές τερμάτισαν μια οκταήμερη απεργία πείνας με σκοπό να πιέσουν το πανεπιστήμιο να εκχωρήσει τις μετοχές του. Στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, η αστυνομία βιντεοσκοπήθηκε να συλλαμβάνει βίαια φοιτητές και καθηγητές.

Από τα κολέγια σε όλη την Αμερική

Ο αρθρογράφος των New York Times Τσαρλς Μ. Μπλόου πρότεινε ότι η σημερινή ατμόσφαιρα, δεδομένου του σαφούς διαχωρισμού των γενεών στο θέμα της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, θα μπορούσε να ανακαλέσει τα φαντάσματα του 1968, όταν οι διαμαρτυρίες των κολεγίων κατά του πολέμου του Βιετνάμ μεταφέρθηκαν στο εθνικό πολιτικό πεδίο, με αποκορύφωμα τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της εθνοφρουράς και των διαδηλωτών στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.

Τα ιστορικά προηγούμενα γίνονται όλο και πιο εμφανή. Το 1969, το Χάρβαρντ κάλεσε την αστυνομία να απομακρύνει τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές, όπως είχε κάνει το Κολούμπια ένα χρόνο νωρίτερα. Και τα δύο γεγονότα δημιούργησαν εικόνες με μελανιασμένους και αιμόφυρτους φοιτητές. Σε ένα περιστατικό του 1970 που έμεινε χαραγμένο στην εθνική μνήμη των ΗΠΑ, η εθνοφρουρά στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Οχάιο άνοιξε πυρ εναντίον φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο, σκοτώνοντας τέσσερις.

Στο Γέιλ, από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Κίνγκμαν Μπρούστερ, μετέπειτα πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τάχθηκε στο πλευρό των φοιτητών, αρνήθηκε την πρόσβαση της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη και την άνοιξε στους διαδηλωτές.

Αργότερα ο Μπρούστερ ξεσήκωσε την κυβέρνηση Νίξον λέγοντας, πριν από τη δίκη τριών μαύρων πανθήρων που είχαν ανατινάξει τρεις βόμβες στο γήπεδο χόκεϊ του Γέιλ, ότι ήταν «επιφυλακτικός ως προς την ικανότητα των μαύρων επαναστατών να επιτύχουν δίκαιη δίκη οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Χένρι Κίσινγκερ φέρεται να συλλογίστηκε ότι η δολοφονία του Μπρούστερ θα ωφελούσε τη χώρα.

Με πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία: Krish Dev/WSN

Φοιτητές, διαδηλώσεις, πανεπιστήμια, Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back