Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΜΕ στην Ελλάδα: Μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση

Εικόνα του άρθρου ΜΜΕ στην Ελλάδα: Μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2022, 11:48
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν χτες και προχτές, αποτυπώνουν τον απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο επάνω στα ΜΜΕ.

Η μια, είναι η έκθεση πολιτικής πολυφωνίας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για το 2020. Σύμφωνα με αυτή, η χρονική έκθεση στα τηλεοπτικά κανάλια είναι… θηριώδης υπέρ της κυβέρνησης: 66,2% προβάλλεται η ΝΔ και στελέχη της και 13% η κυβέρνηση, ενώ το υπόλοιπο 21% μοιράζεται όλο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα.

Η ευμένεια στην προβολή του κυβερνητικού κόμματος δεν είναι ασυνήθιστη στην Ελλάδα. Η σύγκριση με το κυβερνητικό διάστημα του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, χρονιά χωρίς εκλογές, είναι 47,3% κυβερνών κόμμα, 6,9% κυβέρνηση, 24,2% ΝΔ και άλλο 6,4% οι επίσης κυβερνητικοί τότε ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάει τον έλεγχο και τη μονοδιάστατη προβολή σε άλλο επίπεδο, παραβιάζοντας πολύ συχνά ακόμα και τα  προφανή, όπως για παράδειγμα η προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού σε μέσα όπως το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Επίσης, φροντίζει να αποκλείει «μη αρεστά μέσα» και να επιτείνει τον έλεγχο με αδιαφανές μοίρασμα κρατικού χρήματος, όπως έγινε στη διαβόητη «Λίστα Πέτσα».

Την έκθεση του ΕΣΡ δημοσίευσε η «Αυγή», όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΕΣΡ δεν αντέδρασε επίσημα (η έκθεση δεν έχει αναρτηθεί ακόμα στο site του) και αναμένεται να παρουσιαστεί στην Βουλή.

Για την έκθεση δεν υπήρξε κυβερνητική επίσημη θέση. Αντίθετα, η κυβέρνηση με δύο ανακοινώσεις, με διαφορά 1,5 ώρας χτες, «κατακεραύνωσε» μια άλλη έκθεση, από το εξωτερικό αυτή τη φορά, που αποτυπώνει το ίδιο πρόβλημα: τον έλεγχο που προσπαθεί και επιβάλλει σε μεγάλο βαθμό, η ελληνική κυβέρνηση στα ΜΜΕ.

Η έκθεση Controlling the Message: Challenges for independent reporting in Greece συντάχθηκε υπό την επίβλεψη του Media Freedom Rapid Response, σε συνεργασία με επίσημα, διεθνή δημοσιογραφικά όργανα και ενώσεις. Αυτά δεν λένε τίποτα στην κυβέρνηση που έσπευσε, προκειμένου να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην έκθεση καθαυτή, πρώτα με ανακοίνωση της ΝΔ και 1,5 ώρα μετά, με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Οικονόμου έσπευσε μάλιστα να χαρακτηρίζει την έκθεση «προσβολή για τον ελληνικό Τύπο», λέγοντας το εύκολο «κάθε πολίτης, έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί ελεύθερα από το μέσον που εκείνος επιλέγει, από την πληθώρα που υπάρχουν».

Βέβαια, απέφυγε να πάρει θέση για το περιεχόμενο της (πολύ ενδιαφέρουσας) έκθεσης που αποτυπώνει το πρόβλημα, όχι του πληθωρισμού μέσων (στην Ελλάδα έτσι και αλλιώς μπορείς να δηλώνεις ΜΜΕ χωρίς να είσαι καν και να παίρνεις κρατική διαφήμιση…), αλλά του ελέγχου του μηνύματος. Στέκεται ιδιαίτερα στη μικρή ή μονόπλευρη κάλυψη γεγονότων, στα SLAPP’s, τις δικαστικές διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ, αλλά και ξανά στο σκάνδαλο της «λίστας Πέτσα».

Σημειωτέον ότι το ΑΠΕ, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, δεν αναφέρθηκε σε καμία από τις δύο εκθέσεις χτες, εκτός φυσικά από τις αντιδράσεις που υπήρχαν γι αυτές…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back