Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μισθοί ΔΕΥΑΙ: Ο νόμος και ο πολιτικός «γόρδιος δεσμός»

Εικόνα του άρθρου Μισθοί ΔΕΥΑΙ: Ο νόμος και ο πολιτικός «γόρδιος δεσμός»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2021, 17:07
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το θέμα των μισθοδοσιών στη ΔΕΥΑΙ παραμένει φλέγον, στα χέρια και αυτής της δημοτικής αρχής, με το κλίμα να μην είναι και το καλύτερο στην επιχείρηση.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας, ως (αρκετά) ερωτήματα προς τον πρόεδρο της επιχειρήσεις Άρη Μπαρτζώκα.

Στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα, πήρε μέρος και ο δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ.

Σημειώνεται ότι μέσα στο καλοκαίρι, δικαστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό, έκρινε ότι οι περικοπές στις οποίες έχουν υποβληθεί τα τελευταία χρόνια (και με βάση τις μνημονιακές αποφάσεις-ρυθμίσεις) στους μισθούς της ΔΕΥΑΙ, είναι νόμιμες. Πρωτόδικα, οι περικοπές είχαν κριθεί παράνομες, καθότι οι εργαζόμενοι είχαν προβάλλει το επιχείρημα ότι το μισθολόγιο της ΔΕΥΑΙ (ΝΠΙΔ) δεν συμβαδίζει με αυτό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, άρα και τις περικοπές σε μισθούς, επιδόματα κ.λπ.

Η δικαστική διαμάχη εκθέτει περισσότερο το πρόβλημα. Ίσως η διαρκής επίκληση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκου Γκόντα -επί δημαρχίας του οποίου δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού προβλήματος της ΔΕΥΑΙ- για «ειρήνευση», την οποία έκανε και χτες, αντικατοπτρίζει την εύθραυστη κατάσταση.

 Ο κ. Μπαρτζώκας ήταν κάθετος, λέγοντας ότι «η απόφαση θα εφαρμοστεί άμεσα», άσχετα αν οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις προσφυγές (σειρά έχει ο Άρειος Πάγος). Η εφαρμογή της απόφασης διαπερνάει τις διοικητικές θητείες στην επιχειρήση.

Ένα μεγάλο ζήτημα όμως είναι το ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων. Η δημοτική αρχή στέκεται αναφανδόν πίσω από την «εφαρμογή της νομιμότητας» και το πολιτικό κόστος δεν είναι και μικρό.

Τώρα, όπως είπε ο κ. Μπαρτζώκας για τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι, «η διοίκηση θα εξετάσει διάφορους τρόπους για την διευκόλυνση των εργαζομένων».

Έκανε και αυτός αναφορά για «εργασιακή ειρήνη που θα διασφαλίζει την καλή λειτουργία και την αποδοτικότητά της».

Προσπαθώντας να διασκεδάσει εντυπώσεις για την κακή εικόνα της επιχείρησης στον κόσμο, ο κ. Μπαρτζώκας είπε ότι «μπορεί το έργο της ΔΕΥΑΙ να είναι υπόγειο και να μην φαίνεται όπως, παραδείγματος χάριν, μια πλατεία, αλλά είναι πολύ σημαντικό για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής».

Σε αυτό το θέμα βέβαια, υπάρχει μια σχετική συναίνεση, καθώς ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θωμάς Μπέγκας είπε ότι «δεν υπάρχει διένεξη και αντιπαράθεση όταν μιλάμε για την εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης». Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αυτή έβαλε στην «εξίσωση» αυτούς τους όρους, επειδή είχε ουσιαστικά αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού με τους εργαζόμενους. Αυτός ο παράγοντας έχει δημιουργήσει και το κακό γενικά κλίμα στην επιχείρηση, που καλείται να διαχειριστεί η δημοτική αρχή. Είπε τέλος ότι χρειάζεται «διαχείριση με πολλή σύνεση».

 Ο σύμβουλος της παράταξης Μάκης Χρυσοστόμου, διευκρίνισε ότι το θέμα της μισθοδοσίας δεν είχε έρθει προς συζήτηση στα διοικητικά συμβούλια και ότι επί προηγούμενης διοίκησης, οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει με νομικά μέτρα εάν γινόταν κάτι τέτοιο, για «προσωπικά δεδομένα».

Η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» ζήτησε να της γνωστοποιηθούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις και τα σχετικά έγγραφα πριν γίνει μία ειδική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι και η παράταξή της επιθυμεί «εργασιακή ειρήνη».

Ο Λάζαρος Νάτσης σημείωσε ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα στη ΔΕΥΑΙ, μεταξύ των οποίων και αυτό της διευθυντικής θέσης («συνεχίζει ο κ. Μπαρτζώκας να κάνει και το διευθυντή» είπε χαρακτηριστικά), προσθέτοντας ότι «ο νόμος είναι νόμος, θα πρέπει να βρείτε με τους νομικούς σας συμβούλους και με τους εργαζόμενους τον τρόπο τήρησής του» και ζήτησε να γίνει ευρύτερη και ουσιαστική συζήτηση για τη ΔΕΥΑΙ.

ΣΧΟΛΙΑ
lefkothea dimou
καλο θα ηταν να γνωστοποιουνται ποιοι ειναι οι μισθοι ...του απλου υπαλληλου ,του πτυχιουχου κ.λ.π. ακουγονται πολλα ,για μισθους 2000 ευρω ,για απλους υπαλληλους ,και μπορει να τους αδικουμε ...αν συγκρινομε δε οτι ο ειδικευμενος γιατρος του ΕΣΥ εχει μισθο 1200 ευρω ,μετα απο 6 χρονια πανεπιστημιο και 5-7 χρονια ειδικοτητα...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back