ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια Χρυσή Σφαίρα για το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

Εικόνα του άρθρου Μια Χρυσή Σφαίρα για το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2024, 13:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ιστορικό δράμα «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν κυριάρχησε στις Χρυσές Σφαίρες την Κυριακή, ενώ η γοτθική κωμωδία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου ανέτρεψε το καλοκαιρινό μπλοκμπάστερ «Barbie», καθώς το Χόλιγουντ διοργάνωσε το μεγαλύτερο πάρτι του από τότε που οι απεργίες των ηθοποιών ανέστειλαν μεγάλο μέρος των θεαμάτων πέρυσι.

Η ταινία «Oppenheimer», για την κατασκευή της ατομικής βόμβας, απέσπασε πέντε διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το πολυπόθητο βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας και βραβεία υποκριτικής για τους πρωταγωνιστές Κίλιαν Μέρφι και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν κέρδισε την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία, η οποία διανεμήθηκε από την Universal Pictures της Comcast.

Το «Poor Things», με πρωταγωνίστρια την Έμα Στόουν στο ρόλο μιας νεκρής γυναίκας που επαναφέρουν στη ζωή επιστήμονες, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας μιούζικαλ ή κωμωδίας.

Οι παρατηρητές των βραβείων ανέμεναν ευρέως ότι αυτή η τιμή θα πήγαινε στην «Barbie», την ιστορία γυναικείας ενδυνάμωσης εμπνευσμένη από την εμβληματική κούκλα που βρέθηκε στην κορυφή των εισπρακτικών λίστας του 2023 και πήγε στη βραδιά με εννέα υποψηφιότητες. Η Στόουν ανακηρύχθηκε επίσης καλύτερη ηθοποιός σε κινηματογραφική κωμωδία ή μιούζικαλ.

Η «Barbie» απέσπασε μόλις δύο βραβεία, για το τραγούδι της Μπίλλι Άιλις «What Was I Made For» και για μια νέα κατηγορία που ονομάζεται κινηματογραφικό και εισπρακτικό επίτευγμα, η οποία δημιουργήθηκε για ταινίες ευρείας προβολής. 

Αναλυτικά τα βραβεία:

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, οι Χρυσές Σφαίρες μεταδόθηκαν ζωντανά από το CBS, με οικοδεσπότη τον κωμικό Jo Koy.

Η αλλαγή δικτύου ακολούθησε το τέλος της μακροχρόνιας συνεργασίας του NBC με τις Χρυσές Σφαίρες, αφού το σόου αντιμετώπισε εκτεταμένες επικρίσεις και μποϊκοτάζ λόγω ισχυρισμών για ρατσισμό και διαφθορά στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλυγουντ (HFPA), τον οργανισμό που διαχειρίζεται τις Σφαίρες για δεκαετίες και ψηφίζει κάθε χρόνο για την επιλογή των υποψηφίων και των νικητών.

Η HFPA διαλυθηκε το 2023 και οι Σφαίρες, με τη σειρά τους, έχουν τεθεί υπό νέα ηγεσία με σαφή έμφαση στην επέκταση της ποικιλομορφίας. Η Dick Clark Productions και η Eldridge Industries επενέβησαν για να αγοράσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης και ανέλαβαν τον έλεγχο της τελετής. 


ΣΧΟΛΙΑ
papastroumf
Άρα δύο χρυσές σφαίρες..
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back