ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μια συζήτηση του ΠΑΣΟΚ για τη φοιτητική στέγαση στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Μια συζήτηση του ΠΑΣΟΚ για τη φοιτητική στέγαση στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2023, 11:55
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Για τη φοιτητική στέγαση συζήτησε με φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη της νεολαίας του και μη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα.

Οι φοιτητές-τριες, υποψήφιοι διδάκτορες κ.λπ. μετέφεραν το πρόβλημα της κατοικίας που παραμένει πανάκριβη και συνήθως αναντίστοιχη με τις προσφερόμενες τιμές (και) στα Γιάννενα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης ενημερώθηκε από τους φοιτητές ότι «είναι οι δύο υφιστάμενες εστίες που διαθέτουν συνολικά 300 μονόκλινα δωμάτια και επιπλέον 200 δωμάτια με ενοικίαση σε ξενοδοχεία».

Σημειώνεται ότι η δυναμική των κλινών είναι μεγαλύτερη, αλλά και πάλι ανεπαρκής (και όχι πάντα υπό τις καλύτερες συνθήκες), καθώς ο αριθμός των φοιτητών-τριών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που συνολικά, ξεπερνάει τα 33.000 άτομα σε όλη την Ήπειρο. 

Φέτος βέβαια υπάρχει μείωση του ρυθμού αύξησης του φοιτητικού πληθυσμού για δεύτερη χρονιά, με 1.000 φοιτητές λιγότερους από τις προσφερόμενες θέσεις του πανεπιστημίου, ελέω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στην πρόταση του κόμματος για θέσπιση Εθνικού Απολυτηρίου. Την ίδια πρόταση κατέθεσε επί υπουργίας του στο Παιδείας, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «δεξαμενή κοινωνικής κατοικίας» με κίνητρα στους ιδιοκτήτες να τα ανακαινίσουν και «εκεί που το ενοικιάζουν με 700 ευρώ, να το δίνουν με 400 ευρώ».

Βέβαια, η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη σε επίπεδο τιμών δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακριβή εικόνα της αγοράς, ειδικά στα Γιάννενα. Η πρόταση της κοινωνικής κατοικίας ωστόσο είναι ενδιαφέρουσα, έστω και αν ο πρωθυπουργός προσπάθησε αδαώς να την κοροϊδέψει, στη Βουλή.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης 100 κατοικίες, 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη και το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αφορά αγορά. Έθεσε θέμα απαγόρευσης της golden visa και ορίων στα airbnb λέγοντας ότι «δεν μπορείς να έχεις 10-15 AirBnB. Δεν είσαι πια ιδιώτης, ουσιαστικά είναι η αντίληψη μιας μικρής εταιρείας».

Τέλος, είπε ότι «δεν μπορεί ο ερευνητής να είναι με μπλοκάκι. Να έχει μια μόνιμη σχέση με το πανεπιστήμιο. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Επίσης, να φτάσουμε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρηματοδότηση της έρευνας. Είμαστε πάρα πολύ πίσω».

Ενδεχομένως αυτή η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη να συνιστά και μια αλλαγή πολιτικής του κόμματος, που παλιότερα, ως κυβέρνηση, δεν βοήθησε καθόλου τα αιτήματα για σταθερή εργασιακή σχέση των ερευνητών-διδακτόρων-μεταπτυχιακών στα ελληνικά πανεπιστήμια…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back