ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια συμφωνία για τα πλαστικά διχάζει τις κυβερνήσεις

Εικόνα του άρθρου Μια συμφωνία για τα πλαστικά διχάζει τις κυβερνήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2024, 21:18
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι χώρες πιέζονται να σημειώσουν πρόοδο σε μια πρώτη παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά αυτή την εβδομάδα, αλλά αντιμετωπίζουν τεταμένες διαπραγματεύσεις στην καναδική πρωτεύουσα με τα κόμματα να είναι βαθιά διχασμένα ως προς το τι πρέπει να περιλαμβάνει η συνθήκη, καθώς οι συνομιλίες ξεκινούν την Τρίτη.

Εάν οι κυβερνήσεις μπορέσουν να συμφωνήσουν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη που θα αφορά όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο απορρίπτονται τα πλαστικά, αλλά και το πόσο πλαστικό παράγεται και πώς χρησιμοποιείται, η συνθήκη θα μπορούσε να γίνει το πιο σημαντικό σύμφωνο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων εκπομπών που θερμαίνουν το κλίμα μετά τη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Η παραγωγή πλαστικών αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των κλιματικών εκπομπών και θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% μέχρι το 2050, εκτός αν περιοριστεί, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ομοσπονδιακό Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley των ΗΠΑ.

Όταν οι χώρες συμφώνησαν το 2022 να διαπραγματευτούν μια νομικά δεσμευτική συνθήκη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ζήτησαν να αντιμετωπιστεί ο πλήρης κύκλος ζωής των πλαστικών -από την παραγωγή και τη χρήση μέχρι τα απόβλητα.

Αλλά καθώς οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν στην Οττάβα, υπάρχει σθεναρή αντίθεση από το λόμπι των πετροχημικών και ορισμένες κυβερνήσεις που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα στον περιορισμό της παραγωγής ή στην απαγόρευση ορισμένων χημικών ουσιών.

Χιλιάδες αντιπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένων διαπραγματευτών, λομπίστες και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, αναμένονται στη σύνοδο κορυφής της Οττάβα, τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων πριν από την τελική συμφωνία που αναμένεται τον Δεκέμβριο -γεγονός που καθιστά αυτή την προσπάθεια μια από τις ταχύτερες προσπάθειες σύναψης συνθήκης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μέχρι σήμερα.

Θα τους υποδεχτούν διαδηλωτές που θα οργανώσουν «die-in», δηλαδή θα ξαπλώσουν και θα προσποιηθούν ότι είναι νεκροί, το πρωί της Τρίτης απέναντι από το χώρο των διαπραγματεύσεων.

«Αυτή η διαδικασία είναι αναμφίβολα μια επιταχυνόμενη και φιλόδοξη διαδικασία, επειδή δεν έχουμε δεκαετίες για να δράσουμε», δήλωσε η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου: Center for International Environmental Law (CIEL)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back