Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μια πινακίδα, τεκμήριο του παρελθόντος

Εικόνα του άρθρου Μια πινακίδα, τεκμήριο του παρελθόντος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2018, 01:25
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στην οδό Φιλανθρωπηνών (κοντά στη Συναγωγή), το παρελθόν έχει αφήσει ένα ιδιαίτερο ίχνος. Μια ξεχασμένη εμπορική σιδερένια πινακίδα που ίσως να είναι και η παλιότερη πινακίδα της πόλης.

Καρφωμένη ψηλά στην πρόσοψη ενός μεγάλου, τριώροφου κτιρίου, κάθε άλλο παρά τραβά το βλέμμα των περαστικών. Ίσως η φθορά του χρόνου ίσως και το ανεπάντεχο της ύπαρξής της, την καθιστά δυσδιάκριτη. «Γενικαί Ασφάλειαι, Τεργέστη, 1831» αναγράφεται στην πινακίδα. Η χρονολογία 1831 αναφέρεται στο έτος ίδρυσης των Γενικών Ασφαλειών Τεργέστης. Στην Ελλάδα ήρθαν ως επίσημο πρακτορείο της Generali το 1886.

Η γιαννιώτικη αυτή πινακίδα εκτιμάται λοιπόν ότι τοποθετήθηκε στην οδό Φιλανθρωπηνών, όπου διέμεναν πολλοί Εβραίοι, στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα. Σε κατάλογο με τους εμπόρους των Ιωαννίνων πριν την απελευθέρωση, εμφανίζονται 14 ασφαλιστικά πρακτορεία, όπως η βρετανική Lloyd’s, η Γενική Οθωμανική Εταιρία Ασφαλειών και βέβαια οι Γενικές Ασφάλειες Τεργέστης, με αντιπρόσωπο τον Y.G. Levi (Λεβή).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back