Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μια παρέα που έγινε κιθαριστικό σύνολο

Εικόνα του άρθρου Μια παρέα που έγινε κιθαριστικό σύνολο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2016, 17:54
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Για πολλά χρόνια, ο Γιώργος Νάκης δίδασκε κλασική κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, αλλά και σε άλλα ωδεία της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι που διορίστηκε νηπιαγωγός το 2007. Ωστόσο, η αγάπη του για τη μουσική και την κιθάρα δεν παραμερίστηκε. Αντιθέτως, βρήκε μια νέα δίοδο έκφρασης: Το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου «Η Πασσαρών». Τόσο ο ίδιος όσο και πολλά νέα παιδιά μέσα από το σύνολο αυτό βρίσκουν την ευκαιρία να παίξουν μουσική όχι μόνο για την πάρτη τους αλλά και για το κοινό.

Είκοσι νέοι λοιπόν μουσικοί, όλοι τους κιθαρίστες, συμπράττουν υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Νάκη σε σταθερή βάση, εδώ και τέσσερα χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν το 2010, με τον κ. Νάκη και μια ομάδα νέων να αποφασίσουν να κάνουν μια συναυλία, περισσότερο ως κίνητρο για να δουλέψουν όλοι μαζί πάνω σε κάποια μουσικά κομμάτια. Η ομάδα έδεσε. Το 2011 ακολούθησαν άλλες δύο συναυλίες, και το 2012 δημιουργήθηκε ο σύλλογος. «Είναι διαφορετικό να λες ότι ‘είμαι ο τάδε με την παρέα μου’ και διαφορετικό να λες ότι είσαι ένας επίσημος φορέας» μας εξηγεί ο κ. Νάκης. Κι έτσι προέκυψε το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου «Η Πασσαρών». Σχεδόν όλα τα μέλη του συνόλου, 30 άτομα περίπου και ηλικίας από 13 έως 30 ετών, κατάγονται από το Ροδοτόπι. Ο συνδετικός κρίκος είναι φυσικά ο κ. Νάκης που ως δάσκαλος μουσικής είχε διδάξει στα ωδεία αρκετά από αυτά τα παιδιά. «Είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα που έχει ως αντικείμενο ένα κιθαριστικό σύνολο» μας λέει.

Το σύνολο έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα όνομα. Οι εμφανίσεις του σε διάφορα φεστιβάλ πληθαίνουν, όπως και οι προσκλήσεις από διάφορους φορείς. Σημειωτέον ότι στον σύλλογο συμμετέχουν όσοι έχουν ήδη κάποιες βάσεις στην κιθάρα και διαθέτουν κάποια εμπειρία –δεν πρόκειται δηλαδή, σε καμία περίπτωση, για εκμάθηση κιθάρας. Σε κάθε συναυλιακή εμφάνιση δε, το σύνολο δεν αποτελείται πάνω από 20 άτομα.

Πώς βιώνουν οι νέοι μουσικοί τη συμμετοχή τους στο σύνολο; «Τους αρέσει πολύ. Είναι διαφορετικό πράγμα να παίζεις μόνος σου κιθάρα ή πιάνο σε ένα δωμάτιο και διαφορετικό να παίζεις με άλλους. Υπάρχει μια αλληλεπίδραση, γεννιούνται ιδέες. Και αυτό είναι ενδιαφέρον» τονίζει ο κ. Νάκης. Ο ίδιος , πέραν της διεύθυνσης του συνόλου,  αναλαμβάνει και τις διασκευές των μουσικών κομματιών. «Είναι για μένα μια πρόκληση που απαιτεί όμως πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια» μας λέει.

Οι πρόβες του κιθαριστικού συνόλου γίνονται στο Ροδοτόπι, σε μια αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου, την οποία τη διέθεσε ο δήμος Ζίτσας. Όσο για τη χρηματοδότηση του συνόλου, αυτή δεν υπάρχει. Τα μέλη του συνόλου καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα. Ευτυχώς, δεν λείπουν και κάποιες χορηγίες, οι οποίες συνήθως επενδύονται σε εξοπλισμό.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back