Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ορκωμοσία που είχε απ’ όλα

Εικόνα του άρθρου Μια ορκωμοσία που είχε απ’ όλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2019, 15:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον α’ όροφο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου έγινε η ορκωμοσία του επανεκλεγέντος περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και των περιφερειακών συμβούλων, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου. Η τελετή της ορκωμοσίας είχε αρκετά μικρά παράδοξα, με το πρωτόκολλο να μην τηρείται πολύ αυστηρά. Καταρχάς ξεκίνησε πέντε λεπτά νωρίτερα, με επισήμους να καταφτάνουν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι σε έναν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο χώρο που δεν έχει αιρκοντίσιον…

Όλα ξεκίνησαν με τη θρησκευτική τελετή και μια τοποθέτηση του μητροπολίτη Μάξιμου ο οποίος μίλησε για το υψηλό καθήκον των νέων αιρετών και ευχήθηκε να υπάρξει ομόνοια  και συνεργασία για το καλό του τόπου. Στη συνέχεια έδωσε τα συγχαρητήριά του στον κ. Καχριμάνη για την επανεκλογή του αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης του. Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, είπε: «Νιώθω ευγνωμοσύνη όχι μόνο γιατί κάνατε σπουδαίο έργο αλλά γιατί βοηθήσατε και την Εκκλησία», εννοώντας τη συνδρομή της Περιφέρειας στην αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο πολιτικός όρκος περιφερειακών συμβούλων της Αριστεράς, με τον κ. Καχριμάνη να διαβάζει τον όρκο…

Στην τελετή, παρέστησαν αρκετοί επίσημοι: οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς (ΝΔ) και Μερόπη Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ), ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο απερχόμενος δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, δήμαρχοι άλλων Δήμων, αλλά και ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, ο οποίος μάλιστα ήταν ο πρώτος που έκανε χαιρετισμό, με τους βουλευτές να ακολουθούν.

Και μετά, ήρθε η σειρά των επικεφαλής των παρατάξεων να τοποθετηθούν. Όλοι τους ευχήθηκαν ό,τι καλύτερο, αν και αρκετοί από αυτούς δεν έδειξαν να αισιοδοξούν. Δεν έλειψαν και κάποιοι αστεϊσμοί, κυρίως από την πλευρά του Σπύρου Ριζόπουλου, ο οποίος ευχήθηκε στον περιφερειάρχη («τώρα που καταλάγιασαν τα προεκλογικά πάθη» όπως είπε), ανέφερε ότι «μαζί με τον κ. Δημητρίου είπαμε ότι η πρώτη απόφαση της οικονομικής επιτροπής θα είναι η τοποθέτηση ενός κλιματιστικού στον χώρο».

Σημειωτέον ότι στα ντεσού της τελετής η υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου είπε λάθος το όνομα της παράταξης του κ. Ριζόπουλου, όπως λάθος έγινε και με το όνομα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών που ήταν παρών.

Τελευταίος μίλησε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος, όπως «προειδοποίησε», είχε μια ομιλία έτοιμη, αλλά αποφάσισε να πει άλλα. Και όταν συμβαίνει αυτό, οι ομιλίες του περιφερειάρχη Ηπείρου είναι αρκετά χαοτικές. Από τα όσα είπαμε, κρατάμε την πρόθεσή του για συνεργασία αν και υπενθύμισε ότι «στις εκλογές πήραμε 57% που δεν ήταν κομματικό αλλά η θέληση του λαού» όπως και ότι είχε καταγγείλει το σύστημα της απλής αναλογικής του πρώην υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και την τοποθέτησή του για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες κάθε δίμηνο «για να συζητάμε και να αλλάζουμε νομοθεσίες» (βέβαια, το μόνο νομοθετικό σώμα που υπάρχει στην Ελλάδα είναι η Βουλή, με τον περιφερειάρχη προφανώς να εννοεί την κατάθεση προτάσεων εκ μέρους των περιφερειαρχών).

Η τελετή δεν έκλεισε εδώ. Τον τελευταίο λόγο είχε η Εκκλησία, με τον μητροπολίτη Μάξιμο να προσκαλεί τους πάντες στην τελετή θεμελίωσης του ιερού ναού Αγίου Παϊσίου στην Κιάφα, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Αφού είπε το πρόγραμμα της τελετής, έκανε γνωστό ότι η λαχειοφόρος αγορά που θα γίνει, θα κληρώσει ένα αυτοκίνητο.

Το νέο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου έχει 51 μέλη. Η παράταξη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» του Αλέκου Καχριμάνη εκλέγει 29 συμβούλους, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα εκλέγει 7, η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπύρου Ριζόπουλου 5 συμβούλους, η παράταξη «Ήπειρος Όλον» του Δημήτρη Δημητρίου 4, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Γιώργου Πρέντζα 3 και από έναν 1 οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις: «Αριστερή Παρέμβαση» του Νίκου Ζήκου, «Ανυπότακτη Ήπειρος» του Κώστα Νουτσόπουλου και «Ελληνική Αυγή» του Κώστα Αναγνώστου.

Ακολουθούν όλα τα ονόματα των περιφερειακών συμβούλων:

«ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (Aλέκος Καχριμάνης)

Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων

Νάκου-Δασούλα Αγνή, Σιαράβας Κώστας, Πότσης Οδυσσέας, Τσιάρα Σταυρούλα, Ναυρόζογλου Γιώτα, Γοργόλης Βασίλης, Γκαρτζονίκας Ηλίας, Γαϊτανίδης Μάκης, Μητροκώστα Γιούλα, Παπαχρήστου Βασίλης, Λαζάνης Χάρης, Παργανάς Σταύρος, Καλούδης Βασίλης

Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

Ιωάννου Στράτος, Γούσης Χρήστος, Σπυρέλης Μιχαήλ, Ματσίρας Χρήστος, Γκούμας Αχιλλέας

Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας

Πιτούλης Θωμάς, Μπραΐμη-Μπότση Σταυρούλα, Λάμπρου Αλκιβιάδης, Δηλαβέρη Ρεγγίνα, Σπανοπούλου-Σάρρα Ηλιάνα

Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

Ψαθάς Βασίλης, Κατέρης Ιωάννης, Πατήλας Κωνσταντίνος, Σίμου-Τάσιου Αναστασία, Βαρέλης Δημήτρης, Φώτης Φώτης

«ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»

Ζάψας Γιώργος (επικεφαλής), Σπέγγος Άρης, Λέκκα Χριστίνα, Τρομπούκης Δημήτρης  (Άρτα), Γκιζά Ράνια (Άρτα), Κορωναίος Θεόδωρος (Πρέβεζα), Σακαρέλης Δημήτριος (Θεσπρωτία)

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ριζόπουλος Σπύρος (επικεφαλής), Βλέτσας Σάκης, Γκραμπρέλας Δημήτριος (Θεσπρωτία), Νάνος Ευστάθιος (Άρτα), Παππάς Τάκης (Πρέβεζα)

ΉΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ

Δημητρίου Δημήτρης (επικεφαλής), Κιτσανού Μαργαρίτα, Λιούρης Χάρης, Φραγκούλης Παύλος (Πρέβεζα)

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Πρέντζας Γιώργος (επικεφαλής), Ζέκα- Πάσχου Κωνσταντίνα, Κωτσαντής Κώστας (Πρέβεζα)

«ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

Νίκος Ζήκος (επικεφαλής)

«ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ»

Κ. Νουτσόπουλος (επικεφαλής)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ

Κ. Αναγνώστου (επικεφαλής)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back