ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μια νέα στέγη για τους ερευνητές

Εικόνα του άρθρου Μια νέα στέγη για τους ερευνητές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2023, 13:25
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) «μετράει» 25 χρόνια στα Γιάννενα. Από το 2001 έως το 2012 ήταν ενταγμένο στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης), σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Ακολούθησε η ενσωμάτωσή του σε άλλο ινστιτούτο, μέχρι που το 2021 έγινε ξανά ανεξάρτητο και ένα από τα εννιά, πια, ερευνητικά ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Ερευνητικό του αντικείμενο είναι τα θέματα βιοϊατρικής σημασίας: από τη βιολογία αγγείων και καρκίνου μέχρι τη νευρολογία και τη μηχανική ιστών.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. και με συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας προχωρά στην αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών σε έξι δομές-ινστιτούτα του σε διάφορες πόλεις της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 56,2 εκατ. ευρώ. Μία από αυτές είναι το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών στην πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Ιατρικής Νεκτάρτιος Ταβερναράκης, σε χτεσινή εκδήλωση που έγινε στα Γιάννενα, έκανε γνωστή τη δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή της νέας στέγης του ΙΒΕ (σήμερα στεγάζεται σε ένα μικρό κτίριο), με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 11η Δεκεμβρίου.

Κύριος του έργου είναι το ΙΤΕ. Ωστόσο μετά από προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε με την Περιφέρεια Ηπείρου, η τελευταία είναι ο φορέας κατασκευής του έργου.

Κάτι που έχει «αξιοποιήσει» δεόντως η περιφερειακή αρχή Ηπείρου.

«Το κτίριο θα ανεγερθεί σε κοντινή έκταση με το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας, που σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα μετατρέψουν την περιοχή σε ‘κύτταρο’ καινοτομίας και έρευνας» έχει δηλώσει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Βέβαια, το ΙΤΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή της ΕΤΕπ. Δεν έχει συμβεί το ίδιο όμως για το πάρκο υψηλής έρευνας και τεχνολογίας, όπως αποκαλείται.

Το πάρκο που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου και του οποίου η σχέση με την υψηλή έρευνα και την τεχνολογία, είναι ότι θα στεγάζει μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται ήδη στην περιοχή. Έναν χρόνο μετά την ένταξη του πάρκου αυτού στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό για την κατά το ήμισυ δανειοδότηση από ΕΤΕπ και εμπορικές τράπεζες.

Το έργο του ΙΤΕ στα Γιάννενα, αφορά την κατασκευή ενός διώροφου κτιρίου με υπόγειο στην πανεπιστημιούπολη, συνολικής δόμησης 4.921,65τ.μ., το οποίο θα περιλαμβάνει: ερευνητικά εργαστήρια, γραφειακούς χώρους υποστήριξης, υποστηρικτικές αίθουσες σεμιναρίων εκπαίδευσης και ερευνητικών διαδικασιών, ειδικούς μηχανολογικούς χώρους, εργαστηριακό εξοπλισμό, ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, οπτικοακουστικό εξοπλισμό, σύστημα ελέγχου πρόσβασης, βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης, χώρους υγιεινής. Περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες ενεργειακές παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενός ενεργειακά αυτόνομου κτιρίου.

Την αρχιτεκτονική μελέτη (όπως και τις υπόλοιπες) του κτιρίου έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΕΤΕΠ, ενώ υπάρχει και ιδία συμμετοχή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Το νέο κτίριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back