Oikonomou pisoi
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Μια νέα κρίση, χωρίς να έχει τελειώσει η προηγούμενη

Εικόνα του άρθρου Μια νέα κρίση, χωρίς να έχει τελειώσει η προηγούμενη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2020, 22:57
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Όταν θα περάσει η πανδημική κρίση, η πιο έκτακτη περίσταση που έχει ζήσει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια, θα έχει αφήσει πίσω της αυτό που περιγράφουν οι θεματικές ταινίες καταστροφής:

Την οικονομική κρίση.


Η κρίση του καπιταλισμού, από την οποία στην πραγματικότητα δεν βγήκαμε ποτέ, επιτείνεται από ένα σενάριο της ασύμμετρης εξέλιξης, μια πανδημία.

Πάνω που αρκετοί από αυτούς που πληγήκανε οικονομικά τα προηγούμενα χρόνια είδαν την προοπτική μιας σχετικής ανάτασης, ήρθε μια έκτακτη περίσταση που στο κρισιακό μεγεθολόγιο αντιστοιχεί σε πάρα πολλά «δημοψηφίσματα του 2015».

Τα πρώτα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, δεν είναι συγκεκριμένα. Δεν αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, αν και πρακτικά όλες πλήττονται, προβλέπουν μόνο αναβολές και ανοχή στις υποχρεώσεις και το κυριότερο, δεν προβλέπουν πώς θα εξασφαλιστεί το εργατικό δυναμικό που σηκώνει ξανά το βάρος της έκτακτης ανάγκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Δουκίδης επισημαίνει ότι ήδη, προσδιορίζονται πολύ αρνητικές προβλέψεις με την μείωση του ΑΕΠ 1-4% εξαρτώμενο από τον βαθμό έκθεσης διαφορετικών χωρών στο πρόβλημα, αλλά και την αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία που αναμένεται να είναι 5 - 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του SARS.

Προσθέτει ότι στην Ελλάδα προβλέπεται να επηρεαστούν αρνητικά σημαντικοί πυλώνες της εθνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και κάποιοι εξαγωγικοί κλάδοι.

Αυτή ακριβώς η προοπτική, του πλήγματος στις υπηρεσίες και ειδικά στον τουρισμό, αναδεικνύει και το πόσο ανοχύρωτη είναι στην πραγματικότητα η ελληνική οικονομία.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, τονίζει πως η τωρινή κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κρατήσεις. Πλέον οι αριθμοί έχουν γίνει αρνητικοί.

Από την άλλη, αναμένεται κατακόρυφη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την άμεση εξυπηρέτηση των ειδικών ομάδων που έχουν περιορισμούς στην μετακίνηση. Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν, όπως εκτιμά ο κ. Δουκίδης, να μειώσουν σε κάποιο βαθμό μερικές από τις αναμενόμενες δυσλειτουργίες στους οργανισμούς.

Φυσικά, είναι ανοιχτό πάντα το ζήτημα της ανεπάρκειας υποδομών, ειδικά στην Ελλάδα, όπου ακόμα οι περισσότερες πόλεις (και τα Γιάννενα ανάμεσά τους) περιμένουν την αναβάθμιση των δικτύων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ernst & Young Παναγιώτης Παπάζογλου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τονίζει ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης αβεβαιότητας και αστάθειας, τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της οποίας είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογίσουμε με ακρίβεια, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια και την πιθανή εξέλιξή της».

Και αυτός συντείνει στο συμπέρασμα ότι οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μίας νέας παγκόσμιας κρίσης, με πιθανότητα ζημιών μεταξύ 1,1 και 2,7 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με μηνιαία έκθεση της Sentix, η αισιοδοξία των επενδυτών στην Ευρωζώνη έχει επιστρέψει στο χαμηλό επίπεδο του 2013, όταν η οικονομική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της.

Επίσης, η παγκόσμια έρευνα της Ernst & Young, Global Risk Survey 2020, αποκάλυψε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια σε περιόδους κρίσεων, καθώς το 79% των ανωτάτων στελεχών θεωρούν ότι οι οργανισμοί των οποίων προΐστανται, δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά.

Κοινώς, μια ακόμα ύφεση είναι προ των πυλών και το ερώτημα είναι αν μπορούμε να την υποστούμε με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες μεθόδους, που δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα πετυχημένες…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back