ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια… μουσική διαφωνία

Εικόνα του άρθρου Μια… μουσική διαφωνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2019, 17:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων αντιμετωπίζει προβλήματα στέγασης, τα οποία έχει αναγνωρίσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, δεν είναι δυνατή η έκδοση άδειας καταλληλότητας.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή σημειώνει ότι αφενός, το κτίριο δεν είναι ακατάλληλο ή επικίνδυνο, αφετέρου καταφέρεται εναντίον της διεύθυνσης του σχολείου και καθηγητών του.

Ο Δήμος αναφέρει ότι ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αυτοψιών και αναζήτησης κάποιας λύσης στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, όταν η Επιτροπή Καταλληλότητας διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να εκδώσει άδεια αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, η διεύθυνση του σχολείου  «απέστειλε επιστολή στο δήμαρχο με την οποία του καταλογίζει αβάσιμα προθέσεις και σκοπιμότητες αποκρύπτοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον για λύση όπως αποτυπώθηκε μέχρι σήμερα».

Επίσης, ο Δήμος στην ανακοίνωσή του κατηγορεί καθηγητές του σχολείου, ότι «υποκινούν και τους μαθητές αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα ή παραποιώντας μέρος αυτών σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα» και ότι «ζητούν επίμονα την ανεύρεση κτιρίου εντός της πόλης, κάτι που δεν είναι εφικτό».

Σημειώνει ότι η λύση που προγραμματίζεται για την επόμενη σχολική χρονιά και ότι περιμένει «πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση» από καθηγητές και… μαθητές, ενώ παράλληλα «απευθύνεται στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης ζητώντας την δική της πρόταση τόσο για την μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου όσο και την αξιοποίηση σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη και παραμένουν κλειστά».

Η λύση που προτάθηκε από πλευράς Δήμου, είναι η μεταφορά και στέγαση στο παλιό και στο πιο καινούργιο σχολείο της Περιβλέπτου. Αμφότερα τα κτίρια δεν χρησιμοποιούνται. Το σχολείο από την πλευρά του αναφέρει ότι ήδη, αρκετοί γονείς είναι αρνητικοί, λόγω της απόστασης. Το βασικό όμως θέμα που προβάλλει το Μουσικό Σχολείο, είναι ότι και τα δύο κτίρια της Περιβλέπτου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του σχολείου, τις οποίες άλλωστε αναγνωρίζει και ο Δήμος ως ιδιαίτερες, λόγω του χαρακτήρα της μονάδας (αίθουσα σίτισης, αίθουσες ατομικής διδασκαλίας κ.α.).

Ο Δήμος στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και έλαβε την απάντηση ότι αδυνατεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες».

Ο ιδιοκτήτης είναι η Μητρόπολη Ιωαννίνων, η οποία λαμβάνει ενοίκιο για το κτίριο. Σύμφωνα με τον Δήμο, η Μητρόπολη «δεν έχει εκδηλώσει καμία πρόθεση μεταφοράς άλλης σχολικής δομής στο συγκεκριμένο συγκρότημα».

Το δε σχολείο, στην απόφαση του συλλόγου Εκπαιδευτικών, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος, ως λόγο των απόφασεων προβλάπει την «την έλλειψη στατικής επάρκειας του κτηρίου και τους φόβους σας για πιθανή κατάρρευσή του» και διερωτάται: «Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, πώς μπορούμε να πείσουμε εμείς τους μαθητές μας να μπαίνουν στο σχολείο μέχρι τον Σεπτέμβριο όταν εσείς σκοπεύετε να κάνετε την μετεγκατάσταση;».

Για τα σχολεία της Περιβλέπτου, τονίζει μεταξύ άλλων ότι είναι σε «απόσταση εξήντα-εβδομήντα μέτρα το ένα από το άλλο. Την απόσταση αυτή, θα πρέπει οι μαθητές μας να τη διανύουν, μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, δύο και τρεις φορές ημερησίως, προκειμένου να μεταβαίνουν από το ένα κτήριο στο άλλο και να διδάσκονται σύμφωνα με το πρόγραμμα τα γενικά μαθήματα και μουσικά μαθήματα και αντιστρόφως».

Τέλος, αναφέρει ότι «ως δημότες της πόλης των Ιωαννίνων μπορούμε να αντιληφθούμε την προσπάθειά σας για εξοικονόμηση πόρων, λόγω της μη καταβολής μισθώματος στον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη, όμως είναι αδιανόητο όταν συμβαίνει αυτό εις βάρος των μαθητών και του δικαιώματός τους για δωρεάν μουσική παιδεία. Και το δικαίωμα αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, τους το στερείτε με την απομάκρυνση του σχολείου από την πόλη».

Ο σύλλογος ζητάει να βρεθεί κτίριο εντός της πόλης και προοπτικά να βρεθεί οικόπεδο για την κατασκευή νέου κτιρίου.

Οι δε γονείς, αποφάσισαν ότι αύριοΤρίτη 10 Δεκεμβρίου  και ώρα 10:00 π.μ. θα γίνει μουσική πορεία στο κέντρο της πόλης (Δημαρχείο, Μητρόπολη, γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) "αφενός για να γνωστοποιήσουμε το πρόβλημα που έχει προκύψει και αφετέρου για να ζητήσουμε απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Τέλος, ζητούμε να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο παρόν κτίριο και συγχρόνως να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για την ανέγερση καινούργιου Μουσικού Σχολείου εντός του αστικού ιστού της πόλης" σύμφωνα με την απόφαση.


Η αλληλογραφία παρατίθεται ολόκληρη εδώ: 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back