ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια ημέρα μνήμης, η εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων και «Το τραγούδι της ζωής»

Εικόνα του άρθρου Μια ημέρα μνήμης, η εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων και «Το τραγούδι της ζωής»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2024, 11:38
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Γκανή τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Ομιλήτρια θα είναι η Ζανέτ Μπατίνου, διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας. Ο τίτλος της ομιλίας της: «Εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων, από την καταστροφή στην αποκατάσταση». Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Το τραγούδι της ζωής» σε σκηνοθεσία Φώτη Λυκουρέση.

Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Ζακύνθου. Στην Ελλάδα, η Εβραϊκή Κοινότητα αριθμούσε χιλιάδες μέλη, τα οποία υπέστησαν τη ναζιστική θηριωδία.

Στη Ζάκυνθο, όμως, οι Εβραίοι επέζησαν στην Κατοχή, χάρη στη γενναιότητα και την τόλμη που επέδειξαν ο τότε Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Α’ και ο δήμαρχος του νησιού, Λουκάς Καρρέρ αλλά και οι απλοί νησιώτες.

Όταν η γερμανική διοίκηση του νησιού ζήτησε από τους δύο να παραδώσουν λίστα με όλους τους ντόπιους Εβραίους, το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν δύο ονόματα. Τα δικά τους.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Εβραϊκή Κοινότητα της Ζακύνθου είναι η μοναδική, στην οποία διασώθηκε ο πληθυσμός της από τη ναζιστική κτηνωδία. Ο αριθμός των ατόμων της Εβραϊκής Κοινότητας ήταν 275.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Λυκουρέσης κατέγραψε την ιστορία αυτή με πρωταγωνιστές επιζώντες Εβραίους της Ζακύνθου, που επισκέφθηκαν το νησί δεκαετίες μετά τη λύτρωσή τους.

Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος έχει ανακηρυχθεί η 27η Ιανουαρίου. Κι αυτό επειδή ήταν στις 27 Ιανουαρίου του 1945 όταν τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.


* Φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ του Λυκουρέση

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back