Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μία επίθεση, πολλές απαντήσεις

Εικόνα του άρθρου Μία επίθεση, πολλές απαντήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2018, 21:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το περιστατικό της άσκησης βίας και εξαπόλυσης απειλών από ακροδεξιά στοιχεία σε βάρος του καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου  συνεχίζει να προκαλεί την αντίδραση διάφορων φορέων.

Η περίπτωση της επίθεσης αυτής δεν είναι τυχαία. Ο κ. Νιτσιάκος είναι ένας από τους πανεπιστημιακούς που αντιστέκεται με το ακαδημαϊκό του έργο και τον δημόσιο λόγο του σε κάθε φασιστική πρακτική, σε όποιο στερεότυπο αναπαράγει τον εθνικισμό, και που πραγματεύεται τη συμβίωση των διαφορετικών πολιτιστικών ομάδων. Πάντα με έναν μειλίχιο, αλλά ξεκάθαρο και «δυνατό» τρόπο.

Η επίθεση σε βάρος του έγινε σε έναν τόπο, με τον οποίο ο κ. Νιτσιάκος είναι συνδεδεμένος λόγω όχι μόνο της καταγωγής του αλλά και της επί εδώ και 13 χρόνια υλοποίησης του θερινού σχολείου Κόνιτσας. Και σίγουρα, το περιστατικό αυτό δεν μπορεί να ειδωθεί μεμονωμένα, αλλά μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης φασιστικών νοοτροπιών.

Στο «μέτωπο» των ανακοινώσεων, μετά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και τη δημοτική κίνηση  Κόνιτσας «Ο τόπος που θέλω να ΖΩ», έρχονται να προστεθούν άλλες δύο: Μία του ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων και μία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου.

Ο κ. Στέφος αποφάσισε να μη σιωπήσει επί του θέματος, παραθέτοντας τη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις κακές και άδικες πράξεις των κακών ανθρώπων όσο για την απαράδεκτη σιωπή των καλών ανθρώπων», καταδικάζει την επίθεση στον καθηγητή. «Πέρα από την επιστημονική του ιδιότητα, ή και στα πλαίσια αυτής, είναι γνωστός για τις απόψεις του ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αυτές οι απόψεις είναι που ενόχλησαν τα φασιστοειδή που του επιτέθηκαν και τον απείλησαν. Δηλώνω τη συμπαράστασή μου στον καθηγητή και ευελπιστώ ότι οι υπαίτιοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο φασισμός τους δεν μας φοβίζει. Αντίθετα, τέτοιες πράξεις βίας μας χαλυβδώνουν στην πάλη για την τελική επικράτηση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και την οριστική εξαφάνιση του φασισμού» τονίζει.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ καταδικάζει «την ενέδρα, τις απειλές, τους τραμπουκισμούς και γενικότερα τις ακροδεξιές και φασιστικές πρακτικές σε βάρος του κ. Νιτσιάκου». «Ο χώρος της κεντροαριστεράς και της προόδου υπερασπίζεται καθημερινώς το δικαίωμα στην ελευθερία» επισημαίνει. Η παρέμβασή της κλείνει με την… παρότρυνση προς τον δήμαρχο Κόνιτσας και το δημοτικό συμβούλιο να πάρουν θέση γ ια το συγκεκριμένο συμβάν, καθώς, όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, «δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι αντίστοιχο το τελευταίο διάστημα στην περιοχή τους». 

Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση Ιωαννίνων («η ακροδεξιά είναι εδώ, θεριεμένη από την ανάγκη της εξουσίας και των υπηρετών της να θωρακιστεί» τονίζει).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back