ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Εικόνα του άρθρου Μια εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2023, 18:18
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ανοιχτή εκδήλωση για τις σοβαρές επιπτώσεις από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στη ζωή της υπαίθρου και τον άνθρωπο διοργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ), στα Γιάννενα την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, στις 18:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία. 

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις καταστροφικές συνέπειες της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, άγρια ζώα, ζώα εργασίας αλλά και δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, πεθαίνουν κάθε χρόνο από δηλητηρίαση, την ώρα που σπάνια και απειλούμενα είδη γυπών, όπως ο Ασπροπάρης και ο Γυπαετός έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Επειδή τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν δρουν επιλεκτικά, πολλά είδη άγριας πανίδας όπως αρκούδες, αλεπούδες, αρπακτικά πουλιά και άλλα πτωματοφάγα και σαρκοφάγα είδη, απειλούνται από αυτήν την παράνομη πρακτική, καθώς ένα και μόνο δόλωμα αρκεί για να σκοτώσει δεκάδες ζώα. Παράλληλα, απειλείται σοβαρά και η δημόσια υγεία εξαιτίας των εξαιρετικά τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσίαση των δράσεων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, ενημερωτικές παρουσιάσεις για τη φύση και τη βιοποικιλότητα της περιοχής και τη συνύπαρξη με τον άνθρωπο, προβολή βίντεο, κινητή έκθεση φωτογραφίας καθώς και συζήτηση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του κρίσιμου προβλήματος της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.  

Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν συνολικά έξι εκδηλώσεις σε Άρτα, Ιωάννινα, Πράμαντα, Καρδίτσα, Μέτσοβο και Καλαμπάκα, με ομιλητές από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3