Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια διάλεξη για το αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Εικόνα του άρθρου Μια διάλεξη για το αρχαίο θέατρο Γιτάνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2021, 02:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το οδοιπορικό στα έργα αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου συνεχίζουν το σωματείο «Διάζωμα» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 8 Ιουνίου, στις 19:00, θα γίνει διαδικτυακά η διάλεξη με τίτλο «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων». Το αρχαίο θέατρο Γιτάνων βρίσκεται στη Θεσπρωτία.

Ομιλητές θα είναι ο Γιάννης Χουλιαράς, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, και η Γεωργία Πλιάκου, προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, το θέατρο των Γιτάνων οικοδομήθηκε σε μια πλεονεκτική θέση, έξω από τα τείχη, δίπλα στον πλωτό κατά την αρχαιότητα ποταμό Θύαμι και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα δημόσια οικοδομήματα.

Η ανασκαφή του ξεκίνησε το 1996 και συνεχίστηκε έως το 2017. Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου, το οποίο παρουσίαζε σοβαρά δομικά προβλήματα, εκπονήθηκαν εξειδικευμένες μελέτες στερέωσης και αποκατάστασής του. Το έργο της αποκατάστασης του θεάτρου είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης των τριών κεντρικών κερκίδων του κοίλου, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά, ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν σε  livestreaming mέσω του site του Μεγάρου Μουσικής (ο σύνδεσμος εδώ) ή στο κανάλι του στο YouTube.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back