Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μια δημοκρατική διαδικασία για λίγες συμμετοχές

Εικόνα του άρθρου Μια δημοκρατική διαδικασία για λίγες συμμετοχές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2022, 17:57
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Την προσεχή Δευτέρα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα αποκτήσει πρυτανικό σχήμα για τέσσερα χρόνια, εκλεγμένο από το μικρότερο αντιπροσωπευτικό σώμα, στην ιστορία του.

Οι δύο επικεφαλής, η Άννα Μπατιστάτου από την Ιατρική και ο Σταύρος Νικολόπουλος από το Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, παρουσίασαν σήμερα 16/12 στην αίθουσα τελετών «Γ. Μυλωνάς» στην πανεπιστημιούπολη, τα προγράμματά τους, σε μια ανοιχτή εκδήλωση για ανθρώπους που κατά κύριο λόγο, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία της Δευτέρας, 19/12.

Η νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας έχει ανάγει την αντιπροσώπευση σε… τεταρτοβάθμιο επίπεδο, καθώς το ενδεκαμελές συμβούλιο διοίκησης που θα επιλέξει τον-την πρύτανη και αντιπρυτάνεις, δεν έχει καν αναδειχθεί άμεσα ολόκληρο από τους διδάσκοντες-ουσες του ιδρύματος.

Ως εκ τούτου, οι κατά εκτεταμένα σημεία ενδιαφέρουσες προτάσεις τους, είχαν περισσότερο τη θέση υπόσχεσης, παρά προγραμματικών που επιδιώκουν να πείσουν ένα εκλογικό σώμα.

Οι αποφάσεις για την εκλογή είναι σε μεγάλο βαθμό ειλημμένες και οι διεργασίες για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής πλειοψηφίας ήταν… εργώδεις και απαιτητικές και βγήκαν εκτός πανεπιστημιούπολης. Η μείωση του εκλογικού σώματος που αναδεικνύει την πρυτανική αρχή δεν συντέλεσε στη μείωση όλων των παραγόντων που μεγαλόστομα έχει αποκηρύξει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Απλά, περιόρισε το πεδίο σε πολύ πιο ελέγξιμα όρια.

Σημειώνεται ότι ο-η πρύτανης για να εκλεγούν, πρέπει να συγκεντρώσουν τις 8 στις 11 ψήφους του συμβουλίου διοίκησης, ξεκινώντας από 1: τη δική τους. Εάν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα γίνει την επόμενη ημέρα και θα επιδιώκονται τα 7/11. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτός ο αριθμός, τότε θα πρέπει να επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία (6/11).

Την εισαγωγή έκανε ο τελευταίος εκλεγμένος από ευρύ σώμα πρύτανης του ιδρύματος, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. «Είναι η πιο δημοκρατική στιγμή» αυτής της υπόθεσης που ξεκίνησε εδώ και τρεις περίπου μήνες, τόνισε ο κ. Αλμπάνης, κάνοντας το, με νόημα, σχόλιό του.

Πρώτη, με κλήρωση, μίλησε η κα Μπατιστάτου και ακολούθησε ο κ. Νικολόπουλος. Παρουσίασαν και οι δύο το σχέδιο ανάπτυξης του ιδρύματος, όπως υποχρεούνται βάση νόμου. Μια πιο εκτεταμένη χρονικά παρουσίαση, έκαναν και στη σύγκλητο του ιδρύματος.

Το σχέδιο ανάπτυξης της κας Μπατιστάτου είναι εδώ

Το σχέδιο ανάπτυξης του κ. Νικολόπουλου είναι εδώ

Μερικά ενδιαφέροντα σημεία

Οι δύο παρουσιάσεις είχαν αρκετά ενδιαφέροντα σημεία. Η κα Μπατιστάτου τόνισε επανειλημμένα και «διαγώνια» στις θεματικές της παρουσίασής της, ότι το πανεπιστήμιο χρειάζεται περισσότερο κόσμο (διδάσκοντες-ουσες, υπαλλήλους κ.λπ.). Μίλησε για μια «συνολική κουλτούρα ποιότητας» και έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη διεπιστημονικότητα και στη δια βίου μάθηση, με συχνές αναφορές στο ΚΕΔΙΒΙΜ.

Ο κ. Νικολόπουλος παρουσίασε και αυτός ένα σχέδιο με «μετρήσιμους δείκτες» για την επιτυχία των στόχων. Είπε ότι το ίδρυμα χρειάζεται διδάσκοντες-ούσες με διεθνές κύρος και ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών, ώστε να είναι θελκτικό. Είπε επίσης ότι μια τυχόν πρυτανική αρχή του, θα διαπραγματευτεί νέα τμήματα. Μίλησε για δύο συγκεκριμένα: Νομική στα Γιάννενα και Κτηνιατρική στην Άρτα.

Αμφότεροι οι επικεφαλής μίλησαν για την ανάγκη προβολής του ιδρύματος και των επιτευγμάτων του. Η κα Μπατιστάτου πρότεινε και τη δημιουργία γραφείου Τύπου.

Επίσης, μίλησαν εκτενώς, με συγγενείς προσεγγίσεις, για την εξωστρέφεια του ιδρύματος, με συνεργασίες με το εξωτερικό, με διαύλους όπως το Τεχνολογικό Πάρκο κ.α.

Ήταν προσεκτικοί στα ζητήματα χρηματοδοτήσεων, μιλώντας για ακαδημαϊκές δικλείδες.

Αναφέρθηκαν στη δημοκρατική λειτουργία του ιδρύματος. Η κα Μπατιστάτου ήταν πιο κοντά στην αποκήρυξη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, λέγοντας μεταξύ άλλων στην πρότασή της το εξής: «Η ρύθμιση των όρων ασφάλειας για την προστασία ανθρώπων, δομών και αξιών εμπίπτει στην ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, που εξ ορισμού θεμελιώνεται στην ελευθερία και την δημοκρατία και αποτάσσεται κάθε πλέγμα επιτήρησης και πειθαρχικοποίησης».

Και ο κ. Νικολόπουλος, με έμμεσο τρόπο, αναφέρθηκε και αυτός στο προκείμενο του αυτοδιοίκητου: «Τα μέλη του Συμβουλίου οφείλουν, κατ’ ελάχιστον, να μεριμνήσουν ώστε η διαφάνεια και η αξιοκρατία να αναδειχθούν ως στοιχεία ενός δημοκρατικού και υγιούς πανεπιστημιακού ιδρύματος που εμπνέει κύρος, σεβασμό και εμπιστοσύνη , η λογοδοσία να υιοθετηθεί ως χαρακτηριστικό ωριμότητας και υπευθυνότητας, η χρηματοδότηση της έρευνας να διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, ενώ η στρατηγική ανάπτυξής του να σχεδιάζεται αποκλειστικά και μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια και με προοπτική 10ετίας» και «να απαιτήσουν από την πολιτεία να παραμείνει ο
μοναδικός φορέας στελέχωσης του Πανεπιστημίου σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό».

 Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρουσιάσεις των υποψηφίων αντιπρυτάνεων και ερωτήσεις.

Τα δύο σχήματα, είναι τα εξής:

Άννα Μπατιστάτου, πρύτανης
Καντή Παναγιώτα (Φυσικό-αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων)
Γιάννης Λεονάρδος (ΒΕΤ-αντιπρύτανης διοικητικών-οικονομικών)
Θεόδωρος Ματίκας (ΜΕΥ-αντιπρύτανης έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης)
Ξενοφών Μπήτσικας (Επιστημών Τέχνης-αντιπρύτανης διεθνών σχέσεων, δια βίου μάθησης, εξωστρέφειας)


Σταύρος Δ. Νικολόπουλος (πρύτανης)
Παναγιώτης Κόκκας (Φυσικό-αντιπρύτανης έρευνας και καινοτομίας)
Πέτρος Μαραγκός (ΒΕΤ- αντιπρύτανης οικονομικών, ανάπτυξης, διεθνών σχέσεων και εξωστρέφειας)
Μηνάς Πασχόπουλος (Ιατρική-ακαδημαϊκών και διοικητικών υποθέσεων)
Κωνσταντίνος Σκομπρίδης (Χημικό-φοιτητικής μέριμνας και δια βίου μάθησης)


Το 11μελες συμβούλιο διοίκησης αποτελείται από τους εξής:

  • Άννα Μπατιστάτου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Εσωτερικό Μέλος.
  • Σταύρος Νικολόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής, Εσωτερικό Μέλος.
  • Κωνσταντίνος Καραμάνης, Καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Οικονομικών & Διοικητικών Επιστημών, Εσωτερικό Μέλος.
  • Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών, Εσωτερικό Μέλος.
  • Χρήστος Σταυράκος, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Εσωτερικό Μέλος.
  • Αικατερίνη Πλακίτση, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Εσωτερικό Μέλος.
  • Γουλιελμάκης Ελευθέριος, Εξωτερικό Μέλος.
  • Κουτσελίνη-Ιωαννίδου Μαρία, Εξωτερικό Μέλος.
  • Μανούσου Πηνελόπη, Εξωτερικό Μέλος.
  • Μοροπούλου Αντωνία, Εξωτερικό Μέλος.
  • Ντελής Ματθαίος, Εξωτερικό Μέλος  
ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Αν οκτώ ψήφοι αρκούν για την εκλογή πρύτανη και ελλείψει αυτών φτάνουν οι έξι ....ε , τότε δεν μιλάμε για δημοκρατία . Ας βρούμε άλλη λέξη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back