ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μια δέσμευση για τη διάσωση τεκμηρίων και μαρτυριών

Εικόνα του άρθρου Μια δέσμευση για τη διάσωση τεκμηρίων και μαρτυριών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2023, 10:37
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τη σημασία της έχει η δέσμευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ειδικότερα του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, να συνεχίσει τις δημόσιες δράσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διάσωση των τεκμηρίων και μαρτυριών και τη διάχυση της επιστημονικής ιστορικής γνώσης στον δημόσιο χώρο.

Τη δέσμευση αυτή καταθέτει εκ μέρους του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων η διευθύντριά του, καθηγήτρια Λήδα Παπαστεφανάκη. Κατατίθεται δε με αφορμή τη διοργάνωση τριών εκδηλώσεων με τίτλο «Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2023, 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου» που έγιναν μέσα στον Νοέμβριο (διαβάστε εδώ και εδώ).

Κάνοντας έναν απολογισμό των εκδηλώσεων, ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χόνων σημειώνει ότι αυτές είχαν τη φιλοδοξία αφενός μεν να καταστήσουν καλύτερα γνωστές καίριες όψεις της στρατιωτικής δικτατορίας και αφετέρου να θέσουν βασικά ερωτήματα για την εποχή και τα υποκείμενα της αντιστασιακής δράσης κατά της Χούντας.

Εκτιμά δε ότι οι τρεις αυτές εκδηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση τεκμηρίων και μαρτυριών τόσο για τα Γιάννενα της εποχής όσο και ειδικότερα για το φοιτητικό κίνημα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back