Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια 24ωρη βιβλιοθήκη στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Μια 24ωρη βιβλιοθήκη στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2017, 13:50
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη ξεκινάει ένα πολύ ενδιαφέρον πειραματικό σχέδιο, με βιβλιοθήκη ανοιχτή όλο το 24ωρο. Πρόκειται για μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη, εναλλακτική εφαρμογή της παραδοσιακής δανειστικής βιβλιοθήκης, χωρίς όμως να απαιτεί καμία εγγραφή. Θα είναι ανοικτή στο κοινό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, το υλικό το διαχειρίζονται οι ίδιοι που χρησιμοποιούν ανταλλακτικά τη βιβλιοθήκη και πρακτικά, ο καθένας μπορεί να αφήσει το δικό του βιβλίο και να πάρει ένα άλλο. Τα βιβλία έτσι ταξιδεύουν από αναγνώστη σε αναγνώστη και ζουν μια καινούρια ζωή αντί να παραμείνουν αζήτητα στα ράφια ή να πεταχτούν στα σκουπίδια. Η βιβλιοθήκη θα είναι στον ανοικτό προθάλαμο της εισόδου της Ζωσιμαίας,

Εάν υπάρξει ανταπόκριση το σχέδιο μπορεί να επεκταθεί και να στηθούν και άλλες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες, διαμορφωμένες σχεδιαστικά και σε άλλα σημεία της πόλης.

Στη ανταλλακτική βιβλιοθήκη μπορεί κανείς να αφήσει κανείς βιβλία, σχολικά βοηθήματα, comics, περιοδικά, ταξιδιωτικούς οδηγούς, παραμύθια, CDs ακόμη και παιχνίδια. Φυσικά θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Έτσι, ο κάθε επισκέπτης αφήνει κάτι και παίρνει κάτι άλλο, ώστε να υπάρχει συνεχής ανακύκλωση.  Η βιβλιοθήκη παροτρύνει τους χρήστες της να γράψουν κάτι δικό τους στο τεκμήριο που αφήνουν ( μια υπογραφή, μια αφιέρωση, μια ενθύμηση) ώστε μεταξύ των άλλων να αποτρέπεται και η εμπορική εκμετάλλευση του. Προσοχή, η ανταλλακτική βιβλιοθήκη δεν θα λειτουργεί για τα βιβλία της Ζωσιμαίας, για τα οποία  υπάρχει το ειδικό κιβώτιο επιστροφής των βιβλίων της από τη άλλη πλευρά της εισόδου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back