Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μήπως μας αγγίζει… πολύ το Airbnb;

Εικόνα του άρθρου Μήπως μας αγγίζει… πολύ το Airbnb;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2019, 11:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγο πριν έρθουν στα Γιάννενα οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, ένα πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό εδώ και δύο περίπου χρόνια: ο συνδυασμός τιμών ενοικίων-πεσμένων εισοδημάτων, έχει αυξήσει την ανάγκη για στέγαση, αλλά η συνύπαρξη με το airbnb, την ενοικίαση σπιτιών για μικρό διάστημα, δεν βοηθάει ιδιαίτερα την κατάσταση.

Το πρόβλημα της στέγασης είναι από τα υπαρκτά και φλέγοντα, σε αντίθεση με το πανεπιστημιακό άσυλο, με το οποίο επιλέγει για καθαρά πολιτικούς λόγους, να ασχοληθεί επειγόντως το υπουργείο Παιδείας. Την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν ουκ ολίγες φορές για να εξασφαλίσουν λύση στο πρόβλημα της στέγης και σε ένα βαθμό, το κατάφεραν.

Οι τιμές όμως στα Γιάννενα θυμίζουν λίγο… 2006, πριν δηλαδή μείνουν αδιάθετα τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν εκείνη την εποχή.

Σπίτια υπάρχουν αρκετά, ήδη στους καταλόγους των μεσιτικών γραφείων και στο e-noikiazetai του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, τιμές υπάρχουν όλων των ειδών και δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει «αθηναϊκό πρόβλημα», ανάλογο με αυτό που αντιμετωπίζουν γειτονιές όπως το Κουκάκι στην Αθήνα (και καταστέλλονται βίαια από την αστυνομία όταν διαμαρτύρονται).

Ωστόσο, όλο και αυξάνονται περιπτώσεις αυξημένων ενοικίων για λιγότερα τετραγωνικά, ακόμα και σε περιοχές εκτός κέντρου. Οι ιδιοκτήτες έχουν φυσικά να αντιμετωπίσουν τη φορολογία (που σύμφωνα με τις εξαγγελίες πάντως, μειώνεται), ωστόσο οι αυξομειώσεις στις τιμές, είναι κάπως παράταιρες, ανά είδος και περιοχή.

Εκτός από τους κλασικούς παράγοντες, εδώ και λίγα χρόνια έχει προστεθεί ένας ακόμα, που επηρεάζει τις τιμές. Η βραχυχρόνια ενοικίαση στην Ήπειρο είναι μεν σε χαμηλή στάθμη, αλλά ταυτόχρονα, αυξάνεται ραγδαία. Από τα 2 σπίτια που ήταν προς ενοικίαση το 2010, έφτασε τα 1.500 πέρυσι τον Ιούνιο (σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΕ).

To Aribnb έχει κατηγορηθεί και όχι άδικα, αφενός για τη μείωση διαθεσιμότητας σπιτιών για μόνιμη ενοικίαση, αφετέρου για την αύξηση τιμών ενοικίων. Σήμερα, στα Γιάννενα υπάρχει ζήτηση για 49 σπίτια (στοιχεία από το AirDNA), ενώ η απόδοσή τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε τρία μόλις χρόνια, από το 2016, στο 2019. Η μέση δαπάνη ενοικίασης είναι 35 ευρώ τον Ιούλιο και 48 τον Δεκέμβριο και το μέσο εισόδημα μπορεί να φτάσει 488 ευρώ το μήνα. Όχι και ευκαταφρόνητο…

Σήμερα το πρωί, στον Δήμο Ιωαννιτών προσφέρονταν 146 καταλύματα προς ενοικίαση.

Για να δούμε λοιπόν. Θα λυθεί το ζήτημα της στέγασης φέτος ή θα πάμε σε μια χρονιά ακόμα με πρόβλημα, διαμαρτυρίες και «τσιμπημένες» τιμές;  

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Νικολέτα Βάσιου
ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ;;;; Έχεις μείνει στην εστία με το τρελό πρεζάκι απέναντι σου να κυκλοφορεί με ο μαχαίρι στο χέρι και να καπνίζει μπάφο, αλλά η αστυνομία να σου λέει "δεν μπορούμε να επέμβουμε, μιλήστε με τον πρύτανή...." "..... σε αντίθεση με το πανεπιστημιακό άσυλο, με το οποίο επιλέγει για καθαρά πολιτικούς λόγους, να ασχοληθεί επειγόντως το υπουργείο Παιδείας...."
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back