Tους έντονους προβληματισμούς του για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων εξέφρασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Ο κ. Αλμπάνης επιχείρησε να αναδείξει τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις που θα έχει μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση στην πόλη των Ιωαννίνων.
Καταρχάς, όπως είπε, με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τα τελευταία χρόνια, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχασε 2800 φοιτητές-τριες. Εκτίμησε δε ότι, λόγω της ΕΒΕ, σε μια πενταετία θα χάσει περίπου 5000 φοιτητές-τριες.
Με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θα επέλθει νέα μείωση του φοιτητικού δυναμικού. «Το 50% των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προέρχεται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Όταν εκεί θα έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτά θα είναι πιο ελκυστικά», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί επί της ουσίας να μετατρέψει τα ιδιωτικά κολλέγια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.
«Τα δημόσια πανεπιστήμια συμβάλλουν στη ζωή και στην οικονομία μιας περιφέρειας» τόνισε ο κ. Αλμπάνης, ζητώντας από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, να ταχθούν στο πλευρό των δημόσιων πανεπιστημίων.
Παράλληλα, έθεσε επί τάπητος και την επένδυση που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στο ανθρώπινο δυναμικό των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και στο ερευνητικό έργο. Και πρόσθεσε ότι το τα προγράμματα σπουδών είναι αξιολογημένα, «κάτι που δεν ισχύει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Τέλος, έκανε και μια αναφορά στην πρόσφατη κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σχετικά με την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων. Όπως ανέφερε, από τα 13 πανεπιστήμια της Κύπρου, τα 3 μόλις είναι δημόσια. «Δημιουργείται ένα πρόβλημα ποιότητας» τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτή η αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων παρέκαμψε τον ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης).
*Φωτό αρχείου