Ο Φίλιππας Φίλιος είναι ο τελευταίος «τζεντάι» των παλιών και δοκιμασμένων πολιτικών πρακτικών στην Ελλάδα. Ξέρει πως φτιάχνεται μια συλλογικότητα, γνωρίζει πώς αυτή μπορεί να παίξει ρόλο έως και να εκλεγεί σε θέση οδηγού στα τοπικά πράγματα . Κοινώς, έχει την κατάλληλη συνταγή για οποιοδήποτε πολιτικό μέγεθος.
Η τελευταία του μεγάλη πολιτική στιγμή ήταν όταν κατάφερε το 2010 να βάλει υπό την υποψηφιότητά του σχεδόν όλο το φάσμα των «δημοκρατικών δυνάμεων», ενός όρου που σήμερα είναι τρομερά σχετικός και διαπερατός.
Πριν από 3 χρόνια, εξοφλώντας ένα πολιτικό «γραμμάτιο», ο παλιός δήμαρχος των Ιωαννίνων και για πάντα εμβληματική πολιτική μορφή, πήρε την εκδίκησή του από εκείνη την παράταξη που συνένωσε το 2010, για να τον «αποβάλλει» το 2014.
Τα πολιτικά «εγώ» σε αυτή την πόλη είναι συνήθως δυσθεώρητα και όταν τα αποτελέσματα των διεργασιών, φανερών και μυστικών, δεν είναι τα θεμιτά, δεν γίνονται και εύκολα αποδεκτά. Έτσι, ο κ. Φίλιος συμμάχησε με τον σημερινό δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, παλιό του συνεργάτη (πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου) και ακόμα παλιότερο αντίπαλο «στην ίδια πολιτική όχθη», όταν όλοι ήταν… αριστερότεροι.
Ο κ. Ελισάφ κέρδισε τις εκλογές, παίρνοντας 235 ψήφους περισσότερες από τον επίσης πρώην αντιδήμαρχο του κ. Φίλιου Θωμά Μπέγκα και ενδιάμεσα, δήμαρχο. Το βράδυ της 2ας Ιουνίου του 2019, ο κ. Φίλιος ενδεχομένως θεωρούσε ότι είχε πάρει το (πολιτικό) αίμα του πίσω, από ένα αντίστοιχο βράδυ στο Du Lac, πέντε χρόνια νωρίτερα.
Η συνέχεια μάλλον δεν ταίριαξε πολύ στο πολιτικό προφίλ του Φ. Φίλιου. Η νέα δημοτική αρχή έφερε «από το παράθυρο» τον πρώην δήμαρχο Νίκο Γκόντα, τον οποίο σύσσωμη η, διασπασμένη πλέον, «δημοκρατική συμπολίτευση» του 2010, αντικατέστησε, μετά από θυελλώδεις θητείες, αλήστου μνήμης δημοτικές συνεδριάσεις, μπόλικες δίκες και μια παύση δημάρχου που, για λόγους «ιπποτισμού», στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η σημερινή δημοτική αρχή ακολουθεί πολλές από τις μανιέρες των «εποχών Γκόντα» και επιπλέον, διατηρεί μια σχέση με την κυβέρνηση που λογικά, ο κ. Φίλιος, ως σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την καλοβλέπει.
Πριν από λίγες μέρες ο κ. Φίλιος είπε για πρώτη φορά δημόσια σε συνέντευξή του, ότι δεν στηρίζει πολιτικά τον κ. Ελισάφ. Είπε ωστόσο ότι δεν έχει ενστάσεις ως προς το έργο του , στη δημοτική αρχή. Θα πρέπει όμως, ως γνώστης που είναι, να εξηγήσει αν στηρίζει το έργο της δημοτικής αρχής πχ στα led που είναι… σβηστά ακόμα ή για τη διαχείριση των απορριμμάτων ή ακόμα για τη στάση της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά το κλειστό γήπεδο που έρχεται από το Ελληνικό. Θέματα, στα οποία ασκεί ιδιαίτερη κριτική η παράταξη που, λεκτικά τουλάχιστον, στηρίχτηκε επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές.
Έχει σημασία ή όχι τελικά η άποψή του; Καταρχάς, όλες οι απόψεις έχουν σημασία, όσες συμβάλλουν στη δημόσια συζήτηση. Ένας λόγος παραπάνω για τις απόψεις του κ. Φίλιου, ειδικά για τους ανθρώπους που ξέρουν πώς συμπεριφέρεται πολιτικά. Ένας ακόμα παραπάνω λόγος, γιατί από όταν αποφάσισε ότι θα περάσει στο παρασκήνιο της αυτοδιοικητικής πολιτικής, «πλασάρει» ονόματα πιθανών επικεφαλής: Αλμπάνης, Γκόλας κ.ο.κ.
Στην εποχή που οι συλλογικότητες πάσης φύσεως αντικαθίστανται από την ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση, οι εκλογικές βάσεις έχουν αλλάξει άρδην χαρακτηριστικά.
Το θέμα που άνοιξε και πάλι, ένα χρόνο και κάτι πριν τις εκλογές, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα μπορεί όντως να δημιουργήσει μια πολιτική οντότητα που να υπάρχει από τη βάση μέχρι την κορυφή και να μην καταφεύγει δια της… αποφυγής, στις εκλογικές γραμμές που, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν συμβαδίζουν με το πολιτικό του πρόταγμα, τόσο στον Δήμο Ιωαννιτών , όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Αν εκείνο το στέλεχός του που γνωρίζει όσο κανένα άλλο την τοπική αυτοδιοίκηση, στην πράξη «δείχνει» πάλι προς τη σιωπηρή επιλογή του 2019, τότε πόσο μετράνε όντως (ή και όχι) οι πολιτικές απόψεις;