ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Μετά τον καπιταλισμό, τι;»: Εκλαϊκεύοντας τη γνώση

Εικόνα του άρθρου «Μετά τον καπιταλισμό, τι;»: Εκλαϊκεύοντας τη γνώση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2023, 18:51
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Θυμωμένο Πορτραίτο, στο πλαίσιο των συζητήσεων εκλαϊκευμένης γνώστης, διοργανώνει μια ανοιχτή συζήτηση με τον Βασίλη Κωστάκη για το πώς στα Γιάννενα ήδη δημιουργείται δυνάμει ένα μετακαπιταλιστικό παρόν, με τον τίτλο «Μετά τον καπιταλισμό, τι;».

«Ο κόσμος γύρω μας καταρρέει. Οι οικονομικές ανισότητες βαθαίνουν ενώ η κλιματική αλλαγή μας οδηγεί σε μια κρίση δίχως αύριο. Την ίδια στιγμή αναδύεται ένας νέος τρόπος παραγωγής: η ομότιμη (peer-to-peer) παραγωγή και το όραμα του κοσμοτοπικισμού. Από το ελεύθερο λογισμικό και την εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια μέχρι την κατασκευή δορυφόρων, αγροτικών μηχανημάτων και 3D εκτυπωτών, ένας αστερισμός ομότιμης δημιουργίας αναδεικνύει νέους τρόπους παραγωγής, ιδιοκτησίας και διακυβέρνησης. Έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι οι κυρίαρχες θεωρίες της οικονομίας υπάρχουν για να ανατρέπονται, καλώντας μας να συμμετέχουμε σε ένα κίνημα που δημιουργεί τον κόσμο που θέλει, μέσα στον κόσμο που θέλει να ξεπεράσει».

Ο Βασίλης Κωστάκης  είναι καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Τάλιν και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Είναι επίσης, μέλος του συνεταιρισμού P2P Lab και του ορεινού εργαστηρίου «Τζουμέικερς» στα Τζουμέρκα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back