Να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο υποσχέθηκε η Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο.
Το ζήτημα τέθηκε και στη σημερινή συνομιλία της γερμανίδας Καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσσέμπσι. Η επίθεση στο Βερόλινο εγείρει σημαντικά ερωτήματα και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα βελτίωσης του τομέα της ασφάλειας, πρόσθεσε η καγκελάριος.
Η απειλή την οποία αντιμετωπίζει η Γερμανία από την τρομοκρατία παραμένει υψηλή παρά τον θάνατο του υπόπτου για την επίθεση στο Βερολίνο Άνις Άμρι, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.
«Το αποτέλεσμα του ανθρωποκυνηγητού δεν αλλάζει δυστυχώς το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Γερμανία - παραμένει υψηλό και οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Ντε Μεζιέρ είπε ακόμη ότι θα συζητήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τι αλλαγές χρειάζονται ως συνέπεια της επίθεσης, αν και υπογράμμισε ότι έχει ήδη κάνει προτάσεις για αλλαγή των κανονισμών απέλασης.
Η ΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ ΑΝΙΣ ΑΜΡΙ
Ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί σκοτώθηκε μεν στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς στο Μιλάνο και η γερμανική αστυνομία ευχαρίστησε την ιταλική ευχόμενη καλή ανάρρωση στον τραυματισμένο συνάδελφό τους και μάλιστα στα ιταλικά, αλλά νέα ερωτήματα προκύπτουν.
Πώς μπόρεσε ο Ανίς Αμρί να ταξιδέψει εντός Γερμανίας χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς και γιατί δεν εντοπίστηκε τουλάχιστον στα σύνορα με τη Γαλλία, παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας; Η απάντηση η οποία δίνεται από τις αρχές είναι ότι είχε επικεντρώσει τις έρευνες στο Βερολίνο και στην Γερμανία.
Ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας Πέτερ Φρανκ είπε ότι «οι έρευνές μας συνεχίζονται» και επικεντρώνονται στο εάν υπήρχε δίκτυο υποστηρικτών. Εξετάζεται επίσης και η διαδρομή την οποία ακολούθησε για να διαφύγει. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν το όπλο το οποίο χρησιμοποίησε ο δράστης στο ΜΙλάνο είναι το ίδιο με αυτό που δολοφονήθηκε ο Πολωνός οδηγός του φορτηγού.
Εξάλλου, εκφράζονται και αμφιβολίες ως προς την ταυτότητα του προσώπου το οποίο μπήκε στο τζαμί της συνοικίας Μοαμπίτ του Βερολίνου την προηγούμενη μέρα του εγκλήματος, αλλά και μετά τη διάπραξή του, το οποίο θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν ο οδηγός του φορτηγού ο οποίος προκάλεσε των θάνατο 12 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Η Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος του Βερολίνου το αμφισβητεί πλέον επισήμως δια στόματος του επικεφαλής της Κρίσταιν Στέιοφ.