ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέρες Πολυτεχνείου

Εικόνα του άρθρου Μέρες Πολυτεχνείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2021, 09:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξεκίνησαν οι τριήμεροι εορτασμοί για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και οι φορείς εκδίδουν τα σχετικά ψηφίσματα:


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χαιρετίζει την 48η επέτειο της Φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της Νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το πανεπιστήμιο θα καταθέσει στεφάνι στις 17/11, 11 το πρωί, στο ηρώο.


Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

"Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στην εργατική – λαϊκή πάλη για μόρφωση κι εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού – αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη όλων των κυβερνήσεων και των επιλογών τους που με το μαστίγιο ή το καρότο, στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τον πλούτο που παράγουν" σημειώνει μεταξύ άλλων το ΕΚΙ.

Το ΕΚΙ θα καταθέσει στεφάνια στις 17/11, στις 17.00, στο ηρώο.


ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων

«Σήμερα, 48 χρόνια μετά, τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική δράση και στον αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. 48 χρόνια μετά, τα μηνύματα που εκπέμπονται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένουν καίρια και επίκαιρα.

Ειδικότερα, δε, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εργαλειοποιώντας την πανδημία, υλοποιεί με δογματική προσήλωση την σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα της , εφαρμόζει πολιτικές για λίγους και εκλεκτούς, πολιτικές που οξύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Είναι χαρακτηριστικός ο αντεργατικός νόμος-λαιμητόμος Χατζηδάκη, όπου οι συνέπειές του φαίνονται σήμερα στην εργασία με την κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων.

Η ΑΔΕΔΥ θα καταθέσει στεφάνι στις 11 το πρωί της Τετάρτης, 17/11.


Δήμαρχος Ιωαννίνων

«Τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γράφοντας την αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας και των δεινών για την πατρίδα μας. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να εμπνέει και να στέλνει μήνυμα αγώνα, ευθύνης και ελπίδας. Σήμερα, στις ιδιαίτερες συνθήκες που βρισκόμαστε λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, η Επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο. Με ενότητα και ευθύνη μπορούμε να σταθούμε απέναντι στις προκλήσεις της δικής μας εποχής και όλοι μαζί να βγούμε νικητές».


Σύλλογος εργαζόμενων ΟΤΑ Ιωαννίνων

«Τώρα είναι η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ξανά το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να το συνδέσουμε με τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού, από τις απεργίες, τις μάχες ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις έως τις μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις, την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό και κάθε κοινωνική αντίσταση, δίνοντας έμπνευση και προοπτική για το μέλλον. Συναδέλφισσες-οι, ως Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, θέλουμε να επικοινωνήσουμε παντού το μήνυμα της οργάνωσης, της αλληλεγγύης, της συλλογική διεκδίκησης, της συμμαχίας με όλη την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στο δρόμο του αγώνα και της πάλης  για μια νέα κοινωνία, δίκαιη, με πραγματικές ελευθερίες και δικαιώματα! Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις αναμετρήσεις και τις συγκρούσεις του σήμερα. Οι αγώνες για μια καλύτερη ζωή, για μόρφωση και δουλειά, για ειρήνη και δημοκρατία συνεχίζονται».

Φοιτητικοί σύλλογοι

Οι σύλλογοι Φοιτητών του Φυσικού, της Ιατρικής, του Ιστορικού-Αρχαιολογικού και  του ΒΕΤ Ιωαννίνων, μετά από σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 12/11 αποφάσισαν διήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. συγκέντρωση και πορεία  την Τέταρτη 17/11 από τη Δομπόλη, στις 18:00, κατάθεση στεφανιών την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι και «μουσικό αφιέρωμα, με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Λοΐζου  κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, από τον Πολυχώρο των Φοιτητικών Συλλόγων Ιωαννίνων».

Ακόμα, θα γίνει έκθεση φωτογραφικού υλικού αφιερωμένη στα ιστορικά  γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με ειδική αναφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα Γιάννενα, στο ηρώο, την Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, 11:00 έως 14:00. Σε περίπτωση βροχής η έκθεση θα μεταφερθεί στον προαύλιο χώρο της λέσχης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

«Σήμερα, με ένα σφοδρό κύμα ανεξέλεγκτης ακρίβειας να απειλεί τα λαϊκά στρώματα, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να έχει υπερβεί τα όριά του και στις ΜΕΘ να γίνεται πλέον επιλογή των ασθενών για διασωλήνωση, με δεκάδες χιλιάδες νέους να αποκλείονται από την πρόσβαση στα ΑΕΙ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παρακολουθεί «ανέμελος θεατής», με το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά  στις «απ ευθείας αναθέσεις». Ταυτόχρονα η ακροδεξιά, παρά την καταδίκη της Χ.Α, σηκώνει και πάλι κεφάλι με τα επεισόδια και την τρομοκρατία ακόμα και σε σχολεία, ενώ η κυβέρνηση διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στην αντιμετώπιση της κοινωνικής διαμαρτυρίας με την καταστολή και με φαινόμενα «παρακολούθησης πολιτών και δημοσιογράφων» να έρχονται στην επιφάνεια.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι στις 11 το πρωί της Τετάρτης, 17/11


ΚΚΕ Ιωαννίνων

«Δίπλα στη λαϊκή απαίτηση για απεμπλοκή της χώρας μας από τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα σχέδιά τους αντηχεί ταυτόχρονα το σύνθημα «Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα» - καμιά συμμετοχή στις σχεδιαζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ό,τι κέρδισε διαχρονικά ο εργαζόμενος λαός, το κέρδισε ακολουθώντας το δρόμο του αγώνα, κόντρα στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις και την εργοδοσία. Φυσικά, οι όποιες κατακτήσεις ή παραχωρήσεις στον καπιταλισμό δεν είναι παρά προσωρινές και σίγουρα κατώτερες των αντικειμενικών δυνατοτήτων που υπάρχουν. Από την άλλη, η φτώχεια, η ανεργία και ο αυταρχισμός, οι κρίσεις και οι πόλεμοι είναι μόνιμα χαρακτηριστικά του ανθρωποφάγου εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού».


ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων

«Η ματωμένη κραυγή «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» εκφράζει την ουσία μιας ολοκληρωμένης δημοκρατίας. Το όραμα μιας τέτοιας δημοκρατίας, ανεξάρτητης και κυρίαρχης, απαλλαγμένης από αντιδημοκρατικούς θεσμούς και ατλαντικές εξαρτήσεις, με κατοχυρωμένη τη λαϊκή κυριαρχία, μιας δημοκρατίας ανοικτής σε όλες τις εξελίξεις του καιρού μας, φλόγιζε πραγματικά τις καρδιές των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Εν μέσω αντίξοων συνθηκών, λόγω πανδημίας, βρισκόμαστε εδώ δυνατοί για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα γενναία παιδιά του Πολυτεχνείου».

Το κόμμα θα καταθέσει στεφάνι στις 17/11 στις 11 το πρωί και θα πάρει μέρος στην πορεία. 


Ενότητα Πολιτών

"Μετά από 48 χρόνια από τον αγώνα των φοιτητών για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας ο αγώνας αυτός συνεχίζει να έχει και σήμερα νόημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με την επίφαση και της πανδημίας, έχουμε γίνει μάρτυρες συμπεριφορών που αντί να ενισχύσουν αποδυναμώνουν τη δημοκρατία, όπως η μη λειτουργία των κυρίαρχων συλλογικών οργάνων για τη λήψη αποφάσεων για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο, η έλλειψη διαρκούς διαβούλευσης με την κοινωνία, αλλά και μια επίμονη προσπάθεια επιβολής απόψεων ενάντια στη βούληση των δημοκρατικά εκλεγμένων συλλογικών οργάνων.

Αυτή λοιπόν πρέπει να είναι η προβολή του μηνύματος της εξέγερσης του πολυτεχνείου στο σήμερα".


Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση ΕΛΜΕ Ιωαννίνων αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου, οι νεκροί και οι βασανισμένοι δεν φεύγουν έτσι. Για εμάς η θέση τους δεν ανήκει στο μουσείο της επαναστατικής νοσταλγίας Αντίθετα έχουμε ύψιστο χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα τους! Αποτελούν σήμερα φωτεινό οδηγό για να παλέψουμε με την ελπίδα να ανατρέψουμε την ακραία αυταρχική και αντιλαϊκή πολιτική που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενάντια στο λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την πανδημία». Η παράταξη καλεί στην πορεία της 17/11, στη Δομπόλη.


Γιάννενα Τώρα

"Σήμερα, τιμούμε τους φοιτητές και όλους τους πολίτες που πάλεψαν για κοινά ιδεώδη, κοινές αρχές και κοινές αξίες: για την παιδεία, την ελευθερία και την αξιοπρεπή διαβίωση. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σε συνθήκες πανδημίας, το μήνυμα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου παραμένει ηχηρό, υπενθυμίζοντάς μας την ηθική υποχρέωση να μετουσιώσουμε σε πράξη τα οράματα εκείνης της εποχής". 


Νέο Αριστερό Ρεύμα

Το ερώτημα που τίθεται για τον μαχόμενο κόσμο είναι ποιος και πώς θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Για να μπορέσει το πράγμα να πάει αλλιώς, πρέπει το εργατικό-λαϊκό κίνημα να παλέψει για την συνολική ήττα της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ σε κόντρα και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην συναίνεση του.

Για να νικήσουν οι αγώνες, είναι επιτακτικό να υπερβούν τόσο τον κατακερματισμό των επιμέρους μαχών όσο και τις χαμηλές πτήσεις στο όνομα της αναμονής των εκλογών και της κυβερνητικής εναλλαγής για να έρθουν καλύτερες μέρες.


Εργατικός Αγώνας

«Ο λαός και η νεολαία δεν πρόκειται να σβήσουν το «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» της πύλης κάτω από τις ερπύστριες. Δεν αποδέχονται ούτε τα «ανήκομεν εις την Δύσιν», ούτε τα «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ». Δεν θα απαρνηθούν ούτε θα σταματήσουν να διεκδικούν «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Εθνική Ανεξαρτησία»Το Πολυτεχνείο και η 17η του Νοέμβρη, θα συνεχίσει να είναι ορόσημο και ταυτόχρονα ελπίδα και όρκος, πόθος και υπόσχεση: Σ’ αυτόν τον τόπο, κόντρα στα εμπόδια, ενάντια στους υμνητές και υποτακτικούς του ιμπεριαλισμού και των «ευλογημένων μνημονίων», τελικά, σ’ αυτόν τον τόπο 'θα κάνει ξαστεριά'!»


Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων

«Η φετινή επέτειος του πολυτεχνείου μας καλεί να πιάσουμε το νήμα της εξέγερσης του 1973 νοηματοδοτώντας την εκ νέου στο σήμερα. Για αγώνα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Για αγώνα υπεράσπισης της ζωής και άρα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας απέναντι στην επιλογή του νεοφιλελευθερισμού για την ολοσχερή του διάλυση, που σημαίνει ΣΔΙΤ και εκατόμβες νεκρών. Για αγώνα για μια χειραφετημένη, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση ενάντια στα σχέδια Κεραμέως. Για αγώνα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών απέναντι στο κυβερνητικό τους τσάκισμα και στη φασιστική απειλή. Για αγώνα υπεράσπισης της ειρήνης, για ένα σύγχρονο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια στα σχέδια περαιτέρω πρόσδεσης της χώρας στο άρμα του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ όπως δείχνουν οι πρόσφατες συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία»


Οι εκδηλώσεις

Δήμος Ιωαννιτών: Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 20.30 ο Δήμος Ιωαννιτών διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Κατάσταση πολιορκίας» με ομιλία του δημάρχου Μ. Ελισάφ και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα αφιερωματικών εκδηλώσεων στον Θεοδωράκη. 





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back