Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μέρες μεταμοσχεύσεων στα νοσοκομεία της πόλης

Εικόνα του άρθρου Μέρες μεταμοσχεύσεων στα νοσοκομεία της πόλης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2021, 15:56
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δύο μεταμοσχεύσεις έγιναν στις 18-19 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων.

Καταρχάς, στις 18 Νοεμβρίου στο «Χατζηκώστα» λήφθηκαν δύο νεφρικά μοσχεύματα και δύο μοσχεύματα κερατοειδή, με τη συνεργασία στελεχών της μονάδας Μεταμοσχεύσεων και της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, από μια γυναίκα 69 ετών που πέθανε.

Την Παρασκευή, 19/11 στο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων έγινε προγραμματισμένη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη. Το νεφρικό μόσχευμα πρόσφερε άνδρας 49 ετών, στην πάσχουσα από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου αδελφή του, 51 ετών.

Την ίδια μέρα έγινε και δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού, με τη χρησιμοποίηση του μοσχεύματος που είχε ληφθεί την προηγούμενη ημέρα, σε νεφροπαθή άνδρα 65 ετών, ο οποίος ήταν εγγεγραμμένος στην εθνική λίστα.

Οι ασθενείς νοσηλεύονται στη χειρουργική κλινική του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων σε άριστη κλινική κατάσταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου ενώ παράλληλα, τα δύο νεφρικά μοσχεύματα εμφάνισαν άμεση και εξαιρετική λειτουργία.

Οι αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς θα γίνουν, η μια σε ασθενή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ και η άλλη στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη.

Η διοίκηση του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων ευχαριστεί τους συγγενείς της δότριας για τη «γενναιότητά τους να συναινέσουν στη δωρεά των οργάνων της. Μια πράξη αληθινής κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς» καθώς και εξαίρει «το μεγαλείο ψυχής του ζώντα δότη για την αλτρουιστική του πράξη έμπρακτης αγάπης».

Τέλος, συγχαίρει επίσης τα στελέχη της Χειρουργικής, Νεφρολογικής και νοσηλευτικής ομάδας της μονάδας Μεταμόσχευσης του ΠΓΝΙ, όπως και αυτά του αναισθησιολογικού και Οφθαλμολογικού τμήματος και του χειρουργείου και εύχεται «η διπλή αυτή μεταμόσχευση να αυξήσει περαιτέρω την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back