Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέρες έλλειψης ψυχραιμίας

Εικόνα του άρθρου Μέρες έλλειψης ψυχραιμίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2020, 23:30
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι τελευταίες μέρες στα Γιάννενα και στην Ήπειρο, χαρακτηρίζονται από μια σχετική έλλειψη ψυχραιμίας, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Καταρχάς, ο ΕΟΔΥ δεν… πείθει και όλο και περισσότερο  τα γεγονότα επιβεβαιώνουν αυτή την εντύπωση. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαβεβαιώσει ότι τα περί του αντιθέτου είναι «fake news», το μόνο που καταφέρνει η γεωγραφική «διαχείριση»  της ανακοίνωσης κρουσμάτων είναι να τροφοδοτούνται και να γιγαντώνονται οι σεναριολογίες, τα πραγματικά  fake και επικίνδυνα news και η δυσπιστία των πολιτών.

Δεύτερον, ο φόβος για τη μεγάλη διασπορά στα Σύβοτα, προκάλεσε την απαγόρευση των εκδηλώσεων μέχρι τέλος Αυγούστου. Μόλις τα (πρώτα) δείγματα βγήκαν αρνητικά, η απαγόρευση άρθηκε. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αν  προκύψουν νέες εστίες μόλυνσης ή αν η εξάπλωση συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.

Τρίτον, υπάρχει σοβαρό κενό επίσημης ενημέρωσης. Οι φορείς, από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Πολιτική Προστασία, μέχρι τον ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ συμπεριφέρονται ως να μην υπάρχει σχέδιο. Ο περιφερειάρχης μαζί με το δήμαρχο, αμφισβητεί ουσιαστικά τον ΕΟΔΥ ως αναξιόπιστο και ανακοινώνει αρνητικά δείγματα, ενώ «πηγές» ενημερώνουν πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για θετικά (ή και αρνητικά) αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Μια, κεντρική, σχεδιασμένη διαχείριση που να αποπνέει εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει. 

Η αντίληψη για «covid free περιοχές», προκειμένου να διασωθεί η τοπική οικονομία, δημιούργησε μια λανθασμένη τακτική «υπεράσπισης της καθαρότητας», λες και ο  νέος ιός «φύεται» και δεν μεταφέρεται.

Ακόμα και όμως στη λογική, εν μέρει, προσπάθεια να διασωθούν κάπως οι οικονομικές λειτουργίες, κλάδοι όπως ο πολιτισμός αγνοήθηκαν, τόσο στα μέτρα, όσο και στη σημασία τους, ως αυτόνομοι φορείς οικονομικής δραστηριότητας. Η «ανακατωσούρα» που έχει προκαλέσει η πρόσκαιρη απαγόρευση εκδηλώσεων, είναι χαριστική βολή, σε μεγάλο βαθμό, για προγράμματα φορέων, οικονομική διαχείριση και, εισόδημα για πολύ κόσμο που βιοπορίζεται από αυτές τις δουλειές (και όχι χόμπι…).

Χρειάζεται ψυχραιμία. Όπως χρειαζόταν και πριν από τρεις ή πέντε μήνες. Χρειάζεται επίσης υπευθυνότητα σε όλες τις «γραμμές» και από όλο τον κόσμο. Ας αφήσουμε τα πρόωρα πανηγύρια για τη «θριαμβευτική διαχείριση» και τις άσκοπες συγκρίσεις με άλλες χώρες, άλλους αριθμούς και άλλα δεδομένα και ας δούμε πώς θα προχωρήσουμε, γιατί το εγγύς μέλλον είναι αβέβαιο και μάλλον δύσκολο.




 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back