Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μερ. Τζούφη: «Ίσως σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα αν…»

Εικόνα του άρθρου Μερ. Τζούφη: «Ίσως σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα αν…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2022, 15:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η έρευνα για τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» προχωράει και οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης αυξάνονται. Μία τέτοια περίπτωση αφορά και τη δομή στην Πωγωνιανή, με την ΕΡΤ Ιωαννίνων να καταγράφει την καταγγελία ενός 18χρονου για τα όσα βίωσε όταν ήταν 13 ετών.

Για την όλη υπόθεση που κυριαρχεί εύλογα στην επικαιρότητα, παρέμβαση κάνει σήμερα και η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη η οποία σημειώνει ότι  ναι μεν «σίγουρα δεν βοηθά να παίζει κανείς τον προφήτη εκ των υστέρων», αλλά υπάρχουν κάποια δεδομένα.

Η κα Τζούφη κάνει αναφορά καταρχάς στις επίμονες προσπάθειες της πρώην διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελικής Φωτεινού να ενταχθούν τα παιδιά της μη κυβερνητικής οργάνωσης σε σχολείο γειτονικού χωριού, οι οποίες συνάντησαν την πεισματική αντίδραση τόσο της «Κιβωτού» όσο και τοπικών παραγόντων.

Προσθέτει δε ότι φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας σχολείου για παιδιά αποκλειστικά από τις κλειστές δομές (Κιβωτός, Κέντρο Παιδικής Προστασίας), αδιαφορώντας για την πιθανή «γκετοποίηση» των παιδιών. «Η συμπερίληψη στο σχολείο, η ουσιαστική εποπτεία και η υποστήριξη από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορούσαν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν παθογένειες και κακοποιητικές συμπεριφορές κάθε είδους. Ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτα και απροστάτευτα παιδιά» υπογραμμίζει η κα Τζούφη.

Η βουλευτής και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας αναφέρεται και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να χαρτογραφήσει όλες τις κλειστές δομές παιδικές προστασίας είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές. Την πρωτοβουλία είχε πάρει τότε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία, όπως σημειώνεται, κατέγραψε κρίσιμα στοιχεία (αριθμός παιδιών, προσωπικό, οικονομικά στοιχεία). «Επιπλέον μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές ήρθαν για να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο, όπως και τη σωστή στελέχωση των δημόσιων δομών… Ωστόσο κάθε πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια και κάθε θετική αλλαγή υπονομεύτηκε και εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ» επισημαίνει.

Η κα Τζούφη υπογραμμίζει: «Οι επικοινωνιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των «πρωτοκλασάτων» υπουργών περί… Εθνικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευχολόγια και γράμματα κενά».

Και καταλήγει λέγοντας ότι απαιτείται μια οργανωμένη αναδόμηση του πλαισίου, η δημιουργία ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης εστιασμένο στην πρόληψη, στην έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των περιστατικών, τη νομική προστασία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του παιδιού-θύματος.

«Τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν γρήγορα με σωστή κοινωνική και επιστημονική προσέγγιση. Ίσως τότε σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν τα δραματικά αυτά γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back