Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Τρίτη ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της συμμαχίας, αλλά δεν παρέδωσαν στο Κίεβο την πρόσκληση ή το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη που ζητούσε, μια στάση που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επικρίνει νωρίτερα ως «παράλογη».
Οι ηγέτες συναντήθηκαν σε σύνοδο κορυφής στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής που καταλαμβάνουν τμήματα της χώρας προχωρούσε πιο αργά από ό,τι ήλπιζε το Κίεβο.
Στη δήλωσή του, το ΝΑΤΟ απέσυρε επίσης την απαίτηση από την Ουκρανία να εκπληρώσει το λεγόμενο Σχέδιο Δράσης για την ένταξη στη Συμμαχία, αφαιρώντας ουσιαστικά ένα εμπόδιο στο δρόμο του Κιέβου προς τη συμμαχία.
«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στη δήλωση. «Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις».
Δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να πληροί η Ουκρανία, αλλά δήλωσαν ότι η συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα, καθώς και σε πρόσθετες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας.
Επίθεση Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι είχε νωρίτερα επιτεθεί στους ηγέτες του ΝΑΤΟ επειδή δεν προσέφεραν χρονοδιάγραμμα για την ένταξη.
«Είναι πρωτοφανές και παράλογο όταν δεν τίθεται χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζελένσκι πριν φτάσει ως ειδικός προσκεκλημένος.
«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη «πρόσκληση»», τόνισε, όταν ρωτήθηκε για την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη στάση της Συμμαχίας. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία βούληση ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας», τόνισε νωρίτερα ο Ζελένσκι, σε ένα tweet με επιθετικό τόνο, θεωρώντας «παράλογο» ότι δεν έχει δοθεί στη χώρα του χρονοδιάγραμμα ένταξης.
Μετά τη διακήρυξη του ΝΑΤΟ, από το Βίλνιους όπου έφτασε για τη σύνοδο κορυφής ο Ζελένσκι δήλωσε πως το «ΝΑΤΟ θα κάνει την Ουκρανία ασφαλέστερη και η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».
Περισσότερη βοήθεια
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι θα αρχίσει να προμηθεύει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, μετά από παρόμοια ανακοίνωση της Βρετανίας.
Με βεληνεκές 250 χιλιομέτρων, οι πύραυλοι σχεδόν τριπλασιάζουν τις προηγούμενες δυνατότητες της Ουκρανίας, επιτρέποντας στις δυνάμεις να πλήξουν τα ρωσικά στρατεύματα και τις προμήθειες βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου.
Η Γερμανία, επίσης, ανακοίνωσε νέα βοήθεια ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων δύο εκτοξευτών πυραύλων αεράμυνας Patriot και περισσότερων αρμάτων μάχης και οχημάτων μάχης.
Η Ρωσία
Η Μόσχα, η οποία επικαλέστηκε την ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ ως παράγοντα στην απόφασή της να εισβάλει στην Ουκρανία, επέκρινε τη διήμερη σύνοδο κορυφής που λήγει την Τετάρτη και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα είναι η πρώτη που θα αντιμετωπίσει «καταστροφικές συνέπειες» σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου.
«Ενδεχομένως, αυτό το ζήτημα (της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) είναι πολύ επικίνδυνο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια... και ως εκ τούτου εκείνοι που θα λάβουν την απόφαση πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι η μετακίνηση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας είναι λάθος, είπε.
Με πληροφορίες από Reuters