ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μελέτη συγκρίνει τη νοητική λειτουργία των πρωινών και νυχτερινών τύπων

Εικόνα του άρθρου Μελέτη συγκρίνει τη νοητική λειτουργία των πρωινών και νυχτερινών τύπων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2024, 11:30
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ιδέα ότι οι νυχτοπερπατητές που δεν πέφτουν για ύπνο πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες δυσκολεύονται να κάνουν οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Αποδεικνύεται ότι το να μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά θα μπορούσε να είναι καλό για την εγκεφαλική μας απόδοση, καθώς η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως νυχτοπούλια θα μπορούσαν να είναι πιο οξυδερκείς από εκείνους που πηγαίνουν για ύπνο νωρίς.

Οι ερευνητές με επικεφαλής ακαδημαϊκούς του Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία από τη μελέτη UK Biobank για περισσότερους από 26.000 ανθρώπους που είχαν συμπληρώσει τεστ νοημοσύνης, λογικής, χρόνου αντίδρασης και μνήμης.

Στη συνέχεια εξέτασαν πώς η διάρκεια, η ποιότητα και ο χρονοτύπος του ύπνου των συμμετεχόντων (ο οποίος καθορίζει ποια ώρα της ημέρας αισθανόμαστε πιο προσεκτικοί και παραγωγικοί) επηρέαζαν τις εγκεφαλικές επιδόσεις.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ξενυχτούν και όσοι χαρακτηρίζονται ως «ενδιάμεσοι» είχαν «ανώτερη νοητική λειτουργία», ενώ οι πρωινοί τύποι είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η διάρκεια του ύπνου είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, με όσους κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών κάθε βράδυ να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ.

Η Δρ Raha West, επικεφαλής συγγραφέας και κλινική ερευνήτρια στο τμήμα χειρουργικής και καρκίνου στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Ενώ η κατανόηση και η συνεργασία με τις φυσικές σας τάσεις ύπνου είναι απαραίτητη, είναι εξίσου σημαντικό να θυμάστε να κοιμάστε ακριβώς όσο χρειάζεται, όχι πολύ ή πολύ λίγο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες συνιστούν προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων. Η Jacqui Hanley, επικεφαλής της χρηματοδότησης της έρευνας στο Alzheimer's Research UK, δήλωσε: «Χωρίς λεπτομερή εικόνα του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, δεν γνωρίζουμε αν το να είσαι "πρωινός" ή "βραδινός" άνθρωπος επηρεάζει τη μνήμη και τη σκέψη ή αν η έκπτωση της νόησης προκαλεί αλλαγές στα πρότυπα ύπνου».

Η Jessica Chelekis, ανώτερη λέκτορας σε θέματα βιωσιμότητας παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και ειδικός στον ύπνο στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, δήλωσε ότι υπάρχουν «σημαντικοί περιορισμοί» στη μελέτη, καθώς η έρευνα δεν έλαβε υπόψη της το επίπεδο εκπαίδευσης, ούτε συμπεριέλαβε στα αποτελέσματα την ώρα της ημέρας που διεξήχθησαν τα γνωστικά τεστ. Η κύρια αξία της μελέτης ήταν η αμφισβήτηση των στερεοτύπων γύρω από τον ύπνο, πρόσθεσε.

Mε πληροφορίες από Guardian


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back