Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο -τριπλάσιο σε μέγεθος από τη Νέα Υόρκη- κινείται για πρώτη φορά εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι επιστήμονες.
Από τότε που αναδύθηκε από την παγοκρηπίδα Filchner-Ronne της Δυτικής Ανταρκτικής το 1986, το παγόβουνο -που κάποτε φιλοξενούσε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό- έχει σε μεγάλο βαθμό μείνει ακυβέρνητο αφού η βάση του κόλλησε στον πυθμένα της θάλασσας Weddell.
Το παγόβουνο, με την ονομασία A23a, έχει πάχος περίπου 400 μέτρα και έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι το παγόβουνο, βάρους σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, παρασύρεται τώρα γρήγορα από το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου, υποβοηθούμενο από ισχυρούς ανέμους και ρεύματα.
Το παγόβουνο, που μεταφέρεται από τα ωκεάνια ρεύματα, θα κατευθυνθεί πιθανότατα προς τα ανατολικά και με τον τρέχοντα ρυθμό του ταξιδεύει πέντε χιλιόμετρα την ημέρα.
Το γιατί το παγόβουνο κινήται τώρα, οι επιστήμονες λένε ότι «με την πάροδο του χρόνου πιθανόν να έχει αραιώσει ελαφρώς και να έχει αυτή τη μικρή επιπλέον άνωση που του επιτρέπει να σηκώνεται από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθείται από τα ωκεάνια ρεύματα».
Είναι πιθανό ο Α23α να προσαράξει και πάλι στο νησί της Νότιας Γεωργίας. Αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα για την άγρια ζωή της Ανταρκτικής, καθώς εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια αναπαράγονται στο νησί και αναζητούν τροφή στα γύρω ύδατα. Το μεγαθήριο A23a θα μπορούσε να αποκόψει αυτή την πρόσβαση.
Το 2020, ένα άλλο γιγάντιο παγόβουνο, ο Α68, προκάλεσε φόβους ότι θα συγκρουστεί με τη Νότια Γεωργία, συνθλίβοντας τη θαλάσσια ζωή στο βυθό και αποκόπτοντας την πρόσβαση σε τροφή. Μια τέτοια καταστροφή αποφεύχθηκε τελικά όταν το παγόβουνο διαλύθηκε σε μικρότερα κομμάτια, ένα πιθανό τέλος και για τον Α23α.
Αλλά «ένα παγόβουνο αυτής της κλίμακας έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στον Νότιο Ωκεανό, παρόλο που είναι πολύ πιο ζεστός, και θα μπορούσε να φτάσει πιο βόρεια, μέχρι τη Νότια Αφρική, όπου μπορεί να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Με πληροφορίες από CNN, Reuters. Φωτογραφία: Copernicus/Esa/Sentinel-3/Reuters