dodoni back
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μεγάλο σχήμα των 12 αντιδημάρχων

Εικόνα του άρθρου Το μεγάλο σχήμα των 12 αντιδημάρχων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2022, 16:43
ΑΠΟΨΕΙΣ

Με ένα ιδιαίτερα μεγάλο σχήμα αντιδημάρχων αποφάσισε να πορευτεί το 2022 (και πιθανόν και το 2023) η δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Το σχήμα των εννιά αντιδημάρχων που υπήρχε ως τώρα, κάθε άλλο παρά μικρό ήταν. Κι έγινε ακόμα μεγαλύτερο: 12 αντιδήμαρχοι. Ένας αριθμός που δεν έχει υπάρξει ξανά στα Ιωάννινα.

Οι εννιά από αυτούς έχουν αντιμισθία, οι άλλοι τρεις όχι. Μπορεί να δουλέψει ένα τόσο μεγάλο σχήμα; Καταρχάς δύο είναι οι βασικές αντιδημαρχίες –οικονομικών και έργων. Οι υπόλοιπες αντιδημαρχίες αφορούν αρμοδιότητες που είτε έχουν κάποια σημασία είτε έχουν μπερδευτεί με κάποιες άλλες ή προσδίδουν έναν υπηρεσιακό χαρακτήρα. Και εκ των πραγμάτων, για να «βγουν» 12 αντιδημαρχίες, ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων δεν έλειψε.

Ας δούμε ένα παράδειγμα που προκαλεί μια σύγχυση αρμοδιοτήτων: Μια σημαντική για κάθε Δήμο αρμοδιότητα, αυτή του προγραμματισμού έργων, παραμένει στη Νατάσα Τύρου-Ούζα, η οποία «χάνει» την αρμοδιότητα της Πολεοδομίας (η αντιδήμαρχος και η διευθύντρια της Πολεοδομίας δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις) και παίρνει μία ακόμη: την Ανάδειξη Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τώρα γιατί χρειάζεται ξεχωριστή αρμοδιότητα για τα Μνημεία ή γιατί αυτή η αρμοδιότητα δεν εμπίπτει στην αντιδημαρχία Πολιτισμού, είναι ένα ερώτημα.

Η πολιτική πρόθεση του δημάρχου Ιωαννίνων είναι σαφής: Να ικανοποιήσει όσα περισσότερα πρόσωπα μπορεί. Πάντα η αντιδημαρχία αποτελεί για έναν δημοτικό σύμβουλο έναν μεγάλο στόχο, συνοδεία και της επακόλουθης δόξης.

Και πίσω στο βασικό ερώτημα: Είναι ευέλικτο ένα τόσο μεγάλο σχήμα; Συνήθως όχι. Στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Ο κ. Ελισάφ έχει δείξει ότι θέλει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για όλα. Δεν είναι τυχαίο που στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αναλαμβάνει ο ίδιος να απαντήσει σε όλα τα θέματα, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς τους. Οι αντιδήμαρχοι, κι όχι όλοι, παίρνουν συνήθως τον λόγο συμπληρωματικά, ενώ κάποιοι μιλάνε αντί άλλων συναδέλφων τους. Σπάνια δε (για να μην πούμε «ποτέ»), θα δώσει συνέντευξη Τύπου ένας αντιδήμαρχος μόνος του, χωρίς την παρουσία του δημάρχου -αν και, όπως έχουμε ξαναγράψει, η συνέντευξη Τύπου έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση σε αυτή την πόλη, έχοντας αντικατασταθεί από τις «δηλώσεις».

Ο κ. Ελισάφ έχει συγκεκριμένους ανθρώπους πάντως με τους οποίους συνεργάζεται.

Το βασικό ερώτημα λοιπόν που προκύπτει από την όλη υπόθεση των 12 αντιδημάρχων, είναι το εξής: Πρόκειται για αναβάθμιση του ρόλου των προσώπων ή για υποβάθμιση του ρόλου του αντιδημάρχου;

Και κάποια αριθμητικά στοιχεία:

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων έχει 20 δημοτικούς συμβούλους (μαζί με τους δύο αποχωρήσαντες από την κα Καλογιάννη). Από αυτούς, 12 είναι πια αντιδήμαρχοι, ένας πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τρεις πρόεδροι σε δημοτικές επιχειρήσεις και ένας ακόμη δεν… μετράει, επειδή βρίσκεται σε δυσμένεια (βλ. Γιάννη Λυκογιώργο).  Κοινώς, σχεδόν το 73% της παράταξης του δημάρχου είναι αντιδήμαρχοι και το 60% όλης της δημοτικής αρχής...

Και οι 10 της παράταξης του δημάρχου άνευ του κ. Λυκογιώργου έχουν κάποιο αξίωμα (μετά τη σημερινή ανακοίνωση του ορισμού νέων αντιδημάρχων), σε συντριπτική πλειοψηφία αυτό του αντιδημάρχου –συγκεκριμένα οι οκτώ: Γιάννης Τσίμαρης, Νατάσα Τύρου-Ούζα, Γιώργος Αρλέτος, Φώτης Βάββας, Βαγγέλης Πήχας, Ελένη Ακονίδου, Χριστίνα Κωτσαντή, Γιώργος Λώλης. Τη δωδεκάδα των αντιδημάρχων συμπληρώνουν ο Γιάννης Αϊβατίδης και ο Αριστείδης Παππάς (οι οποίοι είχαν  «φύγει» από την παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη), ο Βασίλης Βλέτσας και ο Νίκος Τσόλης από την παράταξη του Νίκου Γκόντα.

Τα νέα πρόσωπα στις αντιδημαρχίες που από 9 έγιναν 12, είναι ο Νίκος Τσόλης, η Χριστίνα Κωσταντή και ο Γιάννης Τσίμαρης. Οι κ.κ. Τσόλης, Τσίμαρης και Λώλης είναι οι τρεις αντιδήμαρχοι που δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία.

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Ο δήμος Αθηναίων πόσους αντιδημάρχους έχει?? Θα έχει ενδιαφέρον να το μάθουμε!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ