ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Μαζαράκι στο Πωγώνι

Εικόνα του άρθρου Το Μαζαράκι στο Πωγώνι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2024, 18:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Μαζαράκι βρίσκεται 45 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 410 μέτρων, ανάμεσα στον λόφο Βίκο και τη δυτική όχθη του Καλαμά.

Υπάγεται στον Δήμο Πωγωνίου.

Είναι ένα από τα τέσσερα καταγεγραμμένα χωριά με το ίδιο όνομα στην Ελλάδα: Δύο στην Αχαΐα (Άνω και Κάτω) και ένα ακόμα, στην Ηλεία. Υπάρχει επίσης η Μαζαρακιά, στη Θεσπρωτία.

Σύμφωνα με τον Οικονόμου, στα «Οικωνύμια» του 2002, το όνομα του χωριού πρέπει θεωρείται κυριώνυμο και να αποδοθεί στο επώνυμο «Μαζαράκης».

Ότι δηλαδή, η περιοχή ή κομμάτι της ανήκε σε οικογένεια με αυτό το επώνυμο.

Ως ρίζα της λέξης, εντοπίζει την αλβανική λέξη Mazi που σημαίνει «οργωμένο χωράφι έτοιμο για σπορά», μαζί με την κατάληξη ar που υποδηλώνει το πρόσωπο που ασχολείται με κάτι.

Σημειώνεται ότι περιοχή με το όνομα «Μαζαράκι» υπάρχει και στη Φυλή, στην Αττική.

Ένας από τους πιο ιδιαίτερους λόγιους του 16ου αιώνα, ο καθολικός κληρικός Κορτήσιος Βρανάς, φέρεται να έλκει την καταγωγή του από το Μαζαράκι. Ο Βρανάς γεννήθηκε στην Ιταλία, ισχυρότερο όμως είναι το ενδεχόμενο να κατάγεται από τη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας.

Το 1603, λίγο πριν τον θάνατό του, αναφέρεται ως «Μαζαρακαίος». Με το ίδιο επίθετο, ήταν γνωστός ο γενάρχης των Καστριωτών, Κωνσταντίνος.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back