Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα

Εικόνα του άρθρου Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2020, 22:41
ΕΛΛΑΔΑ

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί (με εξαίριση όσους εργάζονται νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης) στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμα που έκανε  πριν από λίγο. Τα νέα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται (και στα Γιάννενα ως «πορτοκαλί» περιοχή) από το Σάββατο, στις 6 το πρωί.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «σφοδρό δεύτερο κύμα» και για ένα «δύσκολο τρίμηνο», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποτελεί επιλογή ένα γενικό lockdown, αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που απειλούν τις δραστηριότητες με την τήρηση των μέτρων. «Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στις στιγμές της ανεμελιάς γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό. Αντίθετα, στα σχολεία, όπου τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, οι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότεροι» τόνισε.

Αναφερόμενος στην απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12:30, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος αυτού του μέτρου είναι η μείωση των βραδινών συναθροίσεων. «Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό» τόνισε. Για τη χρήση της μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, μίλησε στη… γλώσσα των νέων: «Ο κορονοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. ‘Δεν τρώει πόρτα, για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων».

Στο καφέ ή στο εστιατόριο, όπως είπε, ο πολίτης θα μπαίνει πια με μάσκα την οποία θα αφαιρεί όταν θα κάθεται στο τραπέζι.

Οι δύο νέες ρυθμίσεις θα συνοδευτούν και από την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. Ανέφερε ότι η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό, ενώ προειδοποίησε τους επιχειρηματίες που παρανομούν στον χώρο της διασκέδασης. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Γιατί η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας» είπε.

Το διάγγελμά του περιελάμβανε και ένα κάλεσμα προς τους νέους «να μετατρέψουν την ορμή σε ευθύνη και να φανούν πρωτοπόροι».

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στην επικείμενη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. «Το οπλοστάσιό μας δεν είναι ανεξάντλητο. Και η εθνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για να τροφοδοτεί την κοινωνία, αλλά και την Υγεία» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back