ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Ο σεισμός σκότωσε πάνω από 1.000 ανθρώπους

Εικόνα του άρθρου Μαρόκο: Ο σεισμός σκότωσε πάνω από 1.000 ανθρώπους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2023, 00:01
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διασώστες έσκαβαν μέσα στα συντρίμμια για επιζώντες σε σπίτια που κατέρρευσαν σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά του Μαρόκου το Σάββατο, στον απόηχο του φονικότερου σεισμού της χώρας εδώ και περισσότερες από έξι δεκαετίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 1.037 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 672 τραυματίστηκαν από τον σεισμό, ο οποίος μετρήθηκε από το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο σε μέγεθος 6,8 βαθμών με επίκεντρο περίπου 72 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές.

Στο χωριό Amizmiz κοντά στο επίκεντρο οι διασώστες έσκαβαν με γυμνά χέρια τα χαλάσματα. Οι πεσμένες τοιχοποιίες γέμισαν τα στενά δρομάκια. Έξω από ένα νοσοκομείο, περίπου 10 πτώματα κείτονταν σκεπασμένα με κουβέρτες, ενώ θλιμμένοι συγγενείς στέκονταν κοντά.

Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε γύρω στις 11 μ.μ. (2200 GMT), επηρέασε ένα τμήμα της οροσειράς High Atlas. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι την Ουέλβα και τη Χάεν στην Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας.

Πλάνα από κάμερες του δρόμου στο Μαρακές έδειξαν τη στιγμή που άρχισε να τρέμει η γη, καθώς άνδρες ξαφνικά κοίταξαν γύρω τους και πήδηξαν, ενώ άλλοι έτρεξαν για να προστατευτούν σε ένα σοκάκι και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή καθώς σκόνη και συντρίμμια έπεφταν γύρω τους.

Στο Μαρακές, όπου 13 άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν ως νεκροί, οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο, φοβούμενοι να πάνε στα σπίτια τους.

Στην καρδιά της παλιάς πόλης, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ένας μιναρές τζαμιού είχε πέσει στην πλατεία Jemaa al-Fna.

Πλάνα της κρατικής τηλεόρασης από την περιοχή Moulay Ibrahim, περίπου 40 χλμ. νότια του Μαρακές, έδειχναν δεκάδες σπίτια να έχουν καταρρεύσει στους πρόποδες ενός βουνού και κατοίκους να σκάβουν τάφους, ενώ ομάδες γυναικών στέκονταν στο δρόμο.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Channels Television




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back