Όχι, ούτε τώρα η Ήπειρος είναι «η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης» καθώς τον τίτλο τον κρατάει γερά μια γαλλική αποικία που χρησιμοποιεί ευρώ και δύο βουλγάρικες περιφέρειες. Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία όμως, του 2015, η Ήπειρος είναι ανάμεσα στις 21 Περιφέρειες της ευρωζώνης που έχουν μικρότερο από το μισό του μέσου ΑΕΠ των 28 χωρών της ΕΕ. Μαζί της στην ίδια κατηγορία είναι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Αν επίσης έχετε ακούσει κάπου τη φράση «θα μας κάνουν Ανατολική Ευρώπη», αυτή επιβεβαιώνεται, όσο απλοϊκή και αν ακούγεται, καθώς στις 21 αυτές Περιφέρειες υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά περιοχές από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. H Ήπειρος είναι στη 16η θέση από το τέλος, μαζί με την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, την ουγγρική περιφέρεια Ντελ-Αλφόλντ και την πολωνική Ποντκαρπάσκι.
Κοινώς, η κρίση έχει «γονατίσει» το μέσο εισόδημα και ως γνωστόν, επειδή οι στατιστικές δεν λένε πάντα την αλήθεια, το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Η έρευνα αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό το ταξικό χάσμα που έχει αναπτύξει περισσότερο η κρίση υπερσυσσώρευσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, η οποία «ντύνεται» διάφορα ενδύματα κατά τόπους για να καμουφλάρει την πραγματική της φύση και να μεταθέσει το βάρος στους φτωχότερους. Η διαφορά είναι εκκωφαντική: στο Σίτι του Λονδίνου, το ΑΕΠ είναι 18 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, που είναι η ουραγός Περιφέρεια.
H Ήπειρος έπεσε αρκετές θέσεις από την αντίστοιχη μέτρηση του 2014, όταν ήταν εκτός των 20 φτωχότερων Περιφερειών της ΕΕ, με μείωση περίπου 7% στο ποσοστό του κοινοτικού ΑΕΠ, (από 55% είμαστε στο 48% πλέον). Το… χαριτωμένο της υπόθεσης είναι ότι η Eurostat κατέγραφε άνοδο του ΑΕΠ στην Ήπειρο τόσο το 2012, όσο και το 2013.
Κάθε φορά λοιπόν που ακούτε ότι «μπαίναμε σε ράγες ανάπτυξης» ή ότι «αυτή η διαπραγμάτευση είναι η τελευταία, δεν μας αρέσει, αλλά τι να κάνουμε», να ανατρέχετε στα στατιστικά της Eurostat…